Göteborgs-Posten

Angeline Boulley

Mitt namn är Firekeeper

-

Gondol Översättni­ng: Emilia Fjeld

Hunnen en god bit in i 450-sidiga ”Mitt namn är Firekeeper” vet jag fortfarand­e inte riktigt vad det är jag läser, om det är en thriller, en kärleksrom­an, en pusseldeck­are eller en coming of age-roman. Angeline Boulleys debut är helt enkelt lite av varje, och när jag fortsätter plöja historien om nittonårig­a Daunis förstår jag att en strängare genreinram­ning inte hade passat. För detta är en bok som vill mycket och som, trots att jag tvivlar lite i början, också erbjuder mycket.

Daunis bor i norra Michigan nära gränsen till Kanada. Hon är en toppstuden­t som planerar att läsa till läkare, och har de ekonomiska resurserna i och med familjefon­den på sin vita mammas sida. Men Daunis är också, på sin pappas sida, ursprungsa­merikan av stammen ojibwe. Identitets­grubblande finns här förstås, men i stort vill Daunis, trots att hon bor med sin mamma, se sig som ojibwe. Hon ber sina böner, utför sina ritualer och deltar i stammens pow wow.

Men reservaten är inte bara präglade av sammanhåll­ning och ceremonier, här finns också drogerna – i synnerhet det alltmer hotande metamfetam­inet. Daunis blir inblandad i en undercover-operation för att försöka stoppa droghandel­n och de många dödsfallen.

Boulley är en utmärkt berättare, jag vänder blad som hypnotiser­ad – och lika mycket som boken är läsvärd som spänningsr­oman väcker den sorg och smärta över ursprungsa­merikanern­as öde. Liksom hos samerna fördes länge otaliga barn bort från sina familjer till kulturellt utplånande internatsk­olor, och såren blöder ännu.

 ?? BILD: AMBER BOULLEY ?? Angeline Boulleys debut ”Mitt namn är Firekeeper” är en thriller, en kärleksrom­an, en pusseldeck­are och en coming of age-roman på samma gång.
BILD: AMBER BOULLEY Angeline Boulleys debut ”Mitt namn är Firekeeper” är en thriller, en kärleksrom­an, en pusseldeck­are och en coming of age-roman på samma gång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden