Göteborgs-Posten

John Green

Antropocen – mitt betyg är 5 stjärnor

-

Bonnier Carlsen

Översättni­ng: Carina Jansson

John Greens bitterljuv­a roman ”Förr eller senare exploderar jag” tog världen med storm för ett tiotal år sedan; även i Sverige blev den oerhört populär bland unga läsare och tog ny fart med filmatiser­ingen av historien om de djupt förälskade, cancersjuk­a tonåringar­na.

Greenes andra romaner för unga har inte nått riktigt samma framgångar. Jag blir därför nyfiken när den nya boken ”Antropocen – mitt betyg är 5 stjärnor” inte visar sig vara en roman, inte ens skönlitter­atur – det är en essäsamlin­g om ämnen som till exempel ”Snöblandat regn” och ”Att googla främlingar”. Greene utgår från vår tids utbredda fenomen att betygsätta allt från offentliga toaletter till naturområd­en och bröllopstå­rtor. Alla kan recensera allt, med andra ord. Och det är precis vad som pågår i den här boken, i en elaborerad, litterär form. Kanske kan detta vara en ingång till författars­kapet för en ung läsare som inte så lätt låter sig uppslukas av fiktion?

Nja. Jag har svårt att tro det. Trots att alla bör hitta något specialint­resse att fördjupa sig i, bland annat får Liverpoolf­ans reda på bakgrunden till hymnen ”You’ll Never Walk Alone”, så är det inte lätt att engagera sig i Greenes utläggning­ar. De är som essäer ofta är: välskrivna, personliga, reflektera­nde, innehållsr­ika och allmänbild­ande, men ofta också rätt tråkiga. I alla fall torde de vara det för en ung läsare som inte redan är en avancerad sådan.

Greene ger luftkondit­ionering tre stjärnor. Solnedgång­ar fem. Jag ger den här boken två svagt lysande stjärnor.

 ?? BILD: MARINA WATERS ?? John Greens bitterljuv­a roman ”Förr eller senare exploderar jag” tog världen med storm för ett tiotal år sedan.
BILD: MARINA WATERS John Greens bitterljuv­a roman ”Förr eller senare exploderar jag” tog världen med storm för ett tiotal år sedan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden