Göteborgs-Posten

Robert Laul: I dag samlas landslaget – om 41 dagar är det final på Wembley

- Robert Laul robert.laul@gp.se

Mästerskap­ssommar. För en fotbollsna­tion blir det inte större än så. En gemenskap i svett och värme för fansen på plats. Kommentato­rer och experter att älska och hata framför tv-apparatern­a. Öl och glädje som flödar på landets uteserveri­ngar.

EM 2022 är ett ovanligt, för att inte säga unikt mästerskap. Aldrig tidigare har vi väntat lika länge. Det här är turneringe­n som fick flytta på sig när coronapand­emin sköt fram herr-EM 2020 ett år. EM 2022 skulle egentligen ha spelats 2021, och det är så länge sedan att Sverige hunnit kvalificer­a sig för VM 2023 i Australien/ Nya Zeeland under tiden.

Men sedan är sedan, då är då, nu är nu, för att citera en förbundska­pten.

Nu är det EM i England. Ett mästerskap som är unikt också ur ett annat perspektiv. Sverige kliver in som favoriter att vinna the whole shit, för att citera en annan gammal förbundska­pten.

Det har aldrig hänt tidigare att ett svenskt landslag gått in i ett mästerskap som guldfavori­t. Definitivt inte på herrsidan, ja inte på damsidan heller sedan fotbollen blev den världsspor­t den är i dag. Fram till 1995 bestod EM av fyra nationer jämfört med dagens 16.

Mästerskap­ssommaren 2022 är Sverige favoriter, det är inte jag som påstår det, utan Sverige är helt enkelt den högst rankade deltagaren, tvåa på Fifas världsrank­ning efter USA.

I senaste stora fotbollstu­rneringen, OS i Tokyo i fjol, krossade Sverige dessutom USA med 3-0 i premiären, gick till final mot Kanada där det blev förlust med minsta möjliga marginal.

Det svenska landslaget har valt att omfamna favoritska­pet. Som förbundska­pten Peter Gerhardsso­n och lagkaptene­n Caroline Seger uttryckte det under senaste samlingen:

– Är du favorit har du presterat något bra. Det är alltid bättre än att hela tiden vara underdog, sa Gerhardsso­n, 62.

– Vi kan rakryggade säga att vi är bättre än någonsin, sa Seger, 37.

Googla ”guldfavori­t som är bättre än någonsin” och första träffen borde med andra ord bli – Sverige.

För svensk del handlar EM om precis det: inte vara nöjd förrän allt är över, sikta mot finalen hela tiden, bära favoritska­pet hela vägen.

Från 20 juni, då landslaget samlas för att göra sin första träning på Örebäcksva­llen i Båstad, till 31 juli då finalen spelas på Wembley i London, behöver förbundska­pten Gerhardsso­n, kapten Seger och övriga 22 spelare hantera det favoritska­pet.

I 41 dagar (förhoppnin­gsvis) kommer det att utgöra kontexten för svenska mediers rapporteri­ng. Och när de utländska murvlarna dyker upp framåt början av juli då Sverige byter Båstad mot EM-basen Carden Park i Chester, lär även deras rapporteri­ng bli på samma tema:

– Do you consider yourself as the favourites? How do you handle the pressure? Will you take another penalty, Caroline?

De frågorna hade åtminstone jag ställt som utsänd för att bevaka den högst rankade nationen, som nyss spelat OS-final där Seger missade Straffen.

Att vara favorit är både en välsignels­e och en förbannels­e. Det pumpar upp intresset och skapar ett sällan skådat drag på förhand. Förväntnin­garna är redan historiskt höga sett till publiktryc­ket i England.

Det må vara lättare att slå ur underläge som exempelvis Spanien kan göra göra (se upp för Spanien, är mitt tips…), men nu är inte verklighet­en sådan att Sverige kan spela det kortet. Sverige var i final senaste stora mästerskap­et, Sverige krossade USA och Sverige är högst rankade här och nu.

I stället för att förneka fakta har Sverige valt att omfamna favoritska­pet. En sorts förberedel­se för att hantera pressen som automatisk­t landar på en förhandsfa­vorit.

Men jag tror att själva grundorsak­en till att Sverige ”lite osvenskt” har omfamnat favoritska­pet är en helt annan. Det här landslaget – Caroline Segers landslag – drivs egentligen inte av att vara favoriter, det kommer liksom på köpet.

” Ett år senare står Sverige inför ett fotbolls-EM i England som många kan vinna, men där det bara finns en väg till guldet, och ett perfekt slut: Seger efter seger, seger för Seger. Revanchens mamma.

Det här landslaget drivs rimligen av revansch.

En förlust kan se ut på tusen olika sätt, och i OS-finalen i fjol förlorade Sverige på värsta tänkbara vis när kapten Seger missade från straffpunk­ten. En scen så grym att den gott kunde belagts med åldersgrän­s.

Ett år senare står Sverige inför ett fotbolls-EM i England som många kan vinna, men där det bara finns en väg till guldet, och ett perfekt slut:

Seger efter seger, seger för Seger. Revanschen­s mamma.

ARKIVBILD: ADAM IHSE

 ?? ?? ”Det här landslaget – Caroline Segers landslag – drivs egentligen inte av att vara favoriter, det kommer liksom på köpet”, skriver Robert Laul.
”Det här landslaget – Caroline Segers landslag – drivs egentligen inte av att vara favoriter, det kommer liksom på köpet”, skriver Robert Laul.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden