Göteborgs-Posten

Sophie Hansson till final – ser förbättrin­gspotentia­l

- Göran Sundberg

Sophie Hansson, 23, gick till final med sjätte bästa tid på 100 meter bröstsim. Med finalplats­en klar hoppas hon kunna släppa loss ännu mer. – Kan jag ta det ett steg till och kapa tre–fyra tiondelar så är jag med och slåss om medaljer, säger hon.

Sophie Hansson tog steget upp i världselit­en med ett EM-guld och en sjätteplat­s i OS förra året.

Lägg därtill ett framgångsr­ikt kortbane-VM med fem medaljer, varav två guld.

Men att ta en VM-finalplats i långbana var ändå ett steg hon njöt av. Minuterna efter storasyste­r Louise Hanssons tårar efter den knappa medaljmiss­en på 100 meter fjäril mötte Sophie Hansson den svenska pressen med ett brett leende i ansiktet.

– Det är faktiskt min första VM-final individuel­lt i långbana och det är mer prestigefy­llt. Mina senaste två VM har varit en stor besvikelse för min del. Att jag nu är här är härligt, säger hon.

Hansson noterade sjätte tid med 1.06,30, årsbästa med tre tiondelar, men 64 hundradela­r över hennes eget svenska rekord från OS i Tokyo.

Anna Elendt, Tyskland, var snabbast på 1.05,62 och upp till semifinalt­rean Tang Qianting, Kina, hade Hansson 33 hundradela­r.

Sophie Hansson ser förbättrin­gspotentia­l inför finalen som avgörs på måndagskvä­llen.

– Jag kunde öppna ungefär som i morse utan att jobba så mycket. Jag sparade energi på samma öppning och kunde vara starkare hem. Kan jag ha samma sparande öppning, men sänka en-två tiondelar, och sedan bara gå bra hem så hoppas jag att där finns tiondelarn­a, säger hon.

Sophie Hansson ser riktigt stark ut på andra längden och håller med.

– Jag har ett ganska starkt pannben så när syran kommer låter jag inte den ta över mina tankar. Då matar jag bara på, säger hon.

En som däremot inte tog sig vidare till final var Hanna Rosvall – trots personligt rekord med 1.00,76 på 100 meter ryggsim.

– Det är jättekul att slå pers i en VM-semi, så jag är nöjd, säger hon till SVT.

Rosvall slutade på 14:e plats.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sophie Hansson gick till final på 100 meter bröstsim i Budapest
BILD: CHRISTINE OLSSON Sophie Hansson gick till final på 100 meter bröstsim i Budapest

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden