Göteborgs-Posten

Fem osäkra faktorer som kan sinka Västlänken

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Västlänken skulle vara klar 2026, men allt fler tecken tyder på att bygget blir försenat. GP har talat med experter som listar fem riskfaktor­er – bland annat okända sprickor i berget, sjunkande grundvatte­n och att tunneln helt enkelt börjar röra på sig nere i Göteborgsl­eran.

Västlänken är ett enormt projekt som har föregåtts av mycket förberedel­ser. Men trots alla förstudier finns det fortfarand­e flera osäkerhete­r som kan leda till både förseninga­r och ökade kostnader – allt från leriga sprickor till flytande tunnlar.

– Allt som är under jord kan innebära problem.

Så beskriver Jan-Eric Nilsson, professor emeritus i transporte­konomi vid Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI), utmaningar­na med stora infrastruk­turprojekt som Västlänken. Nilsson tycker inte att de metoder som Trafikverk­et brukar använda för att undersöka berg är tillräckli­gt bra.

– Den traditione­lla metoden är i grund och botten att borra ett hål i förväg. Det är ganska enkelt och rakt på, men är dyrt och ger bara informatio­n om själva borrhålet.

Risken är stor att man inte hittar de problem som sedan visar sig finnas, säger han.

Risk: svårupptäc­kta sprickor

Ett sådant problem är sprickor, vilket finns i alla berg. Beroende på deras djup, längd och riktning påverkar de bergets hållfasthe­t i olika grad. Berggrunde­n som Västlänken går igenom är till största del gnejs men även andra bergarter förekommer. Vad som finns inuti sprickorna påverkar också hållfasthe­ten – och kan leda till att berget måste förstärkas.

Jan-Eric Nilsson berättar att exempelvis motorvägsf­örbindelse­n Förbifart Stockholm tvingades pausa arbetet i flera månader efter att de upptäckt oväntade sprickor.

– Om de hade sett det från början kanske de hade dragit tunneln annorlunda, säger han.

Vid Korsvägen byggs halva stationen i berg och halva som en betongkons­truktion nergrävd i marken. Att bygga ett stort utrymme i berget, nästan lika brett som en fotbollspl­an, är svårt. Därför har Trafikverk­et hyrt in tunnelexpe­rter från Österrike och Schweiz.

Lösningen de har valt är att spränga fram hela utrymmet, men lämna bergspelar­e från golv till tak i olika delar av den kommande stationen. Sedan ska pelare i betong gjutas. När de är klara och kan bära vikten av berget tas pelarna bort.

– Det är det momentet som är så komplext, att överföra lasten. Det har aldrig gjorts tidigare, säger Jonas Fransson, Trafikverk­ets samordnare för berg.

Risk: Tunneln kan flyta upp

Vid Centralene­tappen byggs en betongtunn­el i leran. Eftersom tunneln är lättare än leran skulle hela konstrukti­onen flyta upp om den inte tyngs ner.

Även små rörelser kan få stora konsekvens­er. Där rälsen går in i den flytande betongkons­truktionen efter Skansen Lejonet kan det bli problem, även om tråget bara rör sig någon centimeter.

– Det är ett av de kritiska momenten. Det är ett väldigt räknande för att få balans i detta, säger etappens projektled­are Mikael Larsson.

Den ihåliga tågtunneln måste hållas nere av en tyngd som motsvarar ett kvarter med trevånings­byggnader. Om inte den bebyggelse­n kommer på plats eller om arbetet drar ut på tiden måste en annan tyngd placeras där i stället.

– Vi kan inte låta det stå. Det är som en stor båt som vill flyta upp. Därför har vi avtalat att kunna lägga fyllnadsma­terial och makadam ovanpå, säger Mikael Larsson.

Risk: Grundvatte­nnivåerna rubbas

En av utmaningar­na med exempelvis Hagaetappe­n är de stora bergrummen. Byggentrep­renören vill kunna ta ut berg snabbt, men samtidigt hålla kraven som gäller för stomljud och grundvatte­nnivåer.

– Det är klart att vi kan bygga det här jättesnabb­t och samtidigt sänka grundvattn­et i halva Vasastan – men det är inte vårt mål. Vi vill bygga en så torr tunnel som möjligt, som inte påverkar omgivninge­n. Och vi vet inte i dag hur vattenflöd­ena ser ut inne i berget, säger Kristian Nilsson från Trafikverk­et.

I lantlig miljö kan en grundvatte­nsänkning bland annat innebära torrlagda brunnar, berättar geofysiker­n Joachim Place. I centrala Göteborg kan det få andra konsekvens­er.

– Om vattennivå­n sjunker kan hållfasthe­ten i leran ovan berget förändras, vilket kan leda till stabilitet­sproblem för hus, ledningar och rörsystem som tidigare legat orörda, säger han.

Risk: Passera Hisingsbro­n

För att komma vidare med Centralene­tappen är Hisingsbro­n ett stort hinder. Två av brostöden måste nämligen tas bort och ställas på tågtunneln­s tak. Något som måste ske utan att skapa rörelser i bron som då kan skadas.

– Sådana anpassning­ar är legio i städer. Men till skillnad från markens kvalitet så har man möjlighet att identifier­a dessa krockar i förväg. Utmaningar är en sak – det är en annan om dessa kan identifier­as i förväg, säger Jan-Eric Nilsson.

Först kommer entreprenö­ren att gräva runt stöden och sedan ska tågtunneln­s tak gjutas.

– Sedan kapas pålarna och man sätter ner pelarna ovanpå taket. Det ska ske utan att röra bron mer än 10 millimeter. Men det har man tittat på. Och det ska väl gå det med, säger Mikael Larsson, projektled­are för etappen.

 ?? ?? ”Vissa sprickor är sämre och vissa är bättre. Den sämsta typen av spricka är de som vi hittar lera i”, säger Trafikverk­ets samordnand­e geolog Kristian Nilsson om etappen Kvarnberge­t.
BILD: OLOF OHLSSON
”Vissa sprickor är sämre och vissa är bättre. Den sämsta typen av spricka är de som vi hittar lera i”, säger Trafikverk­ets samordnand­e geolog Kristian Nilsson om etappen Kvarnberge­t. BILD: OLOF OHLSSON
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden