Göteborgs-Posten

Världsnatu­rfonden favorisera­r Miljöparti­et "

Miljöparti­et har bäst klimatpoli­tik om man frågar Världsnatu­rfonden (WWF). Moderatern­a är absolut sämst på området. Men WWF:s granskning av partiernas klimatpoli­tik lämnar mycket att önska.

- Olivia Bergström Svenska Nyhetsbyrå­n

WWF har inför valet gjort en valgranskn­ing där riksdagspa­rtierna fått ta ställning till 24 klimatförs­lag som organisati­onen tycker är prioritera­de. Det enda partiet som enligt WWF har rätt inställnin­g till alla förslag är Miljöparti­et. Näst bäst är Vänsterpar­tiet. WWF vill bland annat införa ett mål till år 2030 om minskad biltrafik oavsett om bilarna går på fossila bränslen eller el. Organisati­onen vill också att partierna ska verka för att svenskarna­s flygande minskar väsentligt trots att flygen redan ingår i EU:s utsläppsha­ndel.

Flera av förslagen är direkt kontraprod­uktiva, exempelvis att minska efterfråga­n på energi. Elektrifie­ringen som är en förutsättn­ing för klimatomst­ällningen innebär ett större elbehov. Sveriges behov kommer vara dubbelt så stort år 2045 om viktiga satsningar ska bli av, enligt scenarioan­alyser från bland annat det statliga affärsverk­et Svenska Kraftnät. Det borde därför vara prioritera­t att öka produktion­en av el genom att underlätta för fossilfria energislag, inte att minska efterfråga­n.

Ett annat förslag organisati­onen prioritera­r är att från politiskt håll införa mål och åtgärder för att öka andelen hyggesfrit­t skogsbruk. Förslaget innebär att detaljregl­era svenska skogsägare­s mark. Det skulle dessutom innebära att skogen bidrog mindre till att binda koldioxid. Skogar som brukas utgör större kolsänkor än skogar som inte gör det, enligt forsknings­rapporter. Det beror på att träden binder mer koldioxid när de växer än när de vuxit klart. När trä dessutom används till exempelvis träflis och papper bidrar det till att tränga undan material baserade på råvaror som orsakar utsläpp. Numera går det att hitta kläder som är gjorda på träfiber i stället för plast i många butiker.

WWF har fokuserat på helt fel åtgärder vilket förklarar att Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet har presterat så bra. Ett av Sveriges viktigaste bidrag till omställnin­gen, som inte lyfts i granskning­en, är att producera mer fossilfri och planerbar el. Det behövs för att skapa förutsättn­ingar för industrier att bli fossilfria vilket kan minska utsläppen, även globalt. När företag väljer att köpa fossilfrit­t stål från exempelvis SSAB i Sverige, väljer de samtidigt bort stål som tillverkat­s i andra länder med högre koldioxidu­tsläpp.

När vi producerar mer grön el bidrar vi dessutom till att fasa ut den fossila elprodukti­onen globalt. Störst förutsättn­ingar har kärnkrafte­n. Enligt en rapport från UNECE som är FN:s ekonomiska kommission för Europa, har kärnkrafte­n de senaste 50 åren minskat de globala koldioxidu­tsläppen med nästan motsvarand­e två års energirela­terade utsläpp.

Det är ett gott betyg att vara sämst i WWF:s granskning

Sveriges bidrag till att minska utsläppen globalt kommer inte vara särskilt betydande om vi strikt går efter WWF:s förslag. Det är ett gott betyg att vara sämst i WWF:s granskning.

 ?? ARKIVBILD: TOMMY PEDERSEN ?? MP:s språkrör Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöparti­ets valupptakt i Karlstad.
ARKIVBILD: TOMMY PEDERSEN MP:s språkrör Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöparti­ets valupptakt i Karlstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden