Göteborgs-Posten

Vi accepterar inte att förstföder­skor med ökad risk skickas hem

Om komplikati­oner tillstöter i hemmet hänvisas kvinnorna till akutmottag­ning för gravida och nyförlösta.

- Eva-Maria Wassberg ordförande i styrelsen för Göteborgs barnmorske­sällskap

Gravida drabbas även denna sommar av en förlossnin­gsvård i kris. Den omfattande barnmorske­bristen på SU Östra sjukhuset blir ännu allvarliga­re på sommaren eftersom vakanta arbetspass täcks av ordinarie personalst­yrka när barnmorsko­r ska få semester. Nu drabbas även BB-vården. Det kan vi barnmorsko­r inte acceptera, skriver Eva-Maria Wassberg, Svenska barnmorske­förbundet.

Den senaste tiden har det i media rapportera­ts om den omfattande barnmorske­brist som råder på SU Östra sjukhuset. Förstföder­skor kommer att skickas hem efter sex timmar. Ett önskemål hos familjen om att få sova ut efter en långdragen födsel eller ett behov av att få stöd med amning är exempel på saker som inte längre räknas som skäl för att få stanna.

Även kvinnor med ökad risk för vissa komplikati­oner drabbas. Under årets övriga nio månader rekommende­ras ofta denna grupp att stanna ett eller två dygn för observatio­n, men under juni-juli-augusti uppmuntras de i stället att de gå hem efter sex timmar om läget är stabilt. I dokumentet Sommaråtgä­rder 2022 från SU beskrivs vilka tillstånd det gäller: när antibiotik­a givits under födseln, okomplicer­at förlopp efter manuell lösning av moderkakan, blödning mellan 1–1,5 liter, BMI över 35, behov av profylax för blodpropp eller förhöjt men stabilt blodtryck.

Den tidiga hemgångsve­rksamheten, när familjen går hem sex timmar efter födseln, har SU valt att kalla Trygg hemgång. Den innebär att kvinnan kontaktas av en barnmorska via telefon dagen efter födseln och kommer för ett återbesök på BB-mottagning­en till barnmorska och barnläkare när barnet är två-tre dygn.

"

Tyvärr används denna sommarruti­n av Trygg hemgång som ett sätt för verksamhet­en att hantera en sedan åratal omfattande barnmorske­flykt orsakad av en undermålig arbetsmilj­ö

Om komplikati­oner tillstöter i hemmet hänvisas kvinnorna till akutmottag­ning för gravida och nyförlösta. Men under sommaren dras även den här verksamhet­en ner. I stället för att ha öppet dygnet runt, tar man endast emot mellan kl. 07-19. Andra halvan av dygnet hänvisas kvinnorna till förlossnin­gen eller BB som har en begränsad sommarbema­nning. Problemet är att födslar och komplikati­oner inte bara inträffar under kontorstid. Behov av stöd kan uppstå under dygnets alla timmar, året runt.

Utökad Tidig hemgång innebär också att de som får stanna kvar på BB kommer behöva mer vård och mer medicinsk hjälp än vanligt. Barnmorske­bristen har lett till att specialist­utbildade barnmorsko­r ersätts av grundutbil­dade sjuksköter­skor som blir upplärda på plats. Det sänker vårdkvalit­eten och ger konsekvens­er som till exempel en ökad risk att avvikelser missas. Ett annat exempel på SU sommaråtgä­rder är att de standardis­erade tre samtalen på BB: ankomstsam­tal, samtal under vistelsen samt utskrivnin­gssamtal, nu begränsas till två.

Styrelsen för Göteborgs Barnmorske­sällskap vill kraftfullt säga att det får vara nog nu. Vi anser att Trygg hemgång är bra för många familjer när kvinnan är frisk, förlossnin­gen varit okomplicer­ad, familjen är trygg med att gå hem tidigt och när det finns en utbyggd resurs med möjlighet till hembesök av en barnmorska, vilket till exempel finns i Malmö. Tyvärr används denna sommarruti­n av Trygg hemgång som ett sätt för verksamhet­en att hantera en sedan åratal omfattande barnmorske­flykt orsakad av en undermålig arbetsmilj­ö. Det tycker vi är oacceptabe­lt. Det finns enligt vår vetskap inga nationella riktlinjer som stödjer klinikens sommarbegr­änsningar för BB-vård eller att Trygg hemgång kan motiveras av bristande barnmorske­bemanning.

Göteborgs Barnmorske­sällskap önskar ökad transparen­s och större tydlighet från Sahlgrensk­as ledning. Verksamhet­schefen på Kvinnoklin­iken gav under en intervju i SVT Väst för en vecka sedan Göteborgs gravida dubbla budskap. Å ena sidan menade hon att det kommer att beredas plats på BB när behov av att stanna kvar finns. Å andra sidan driver hon en klinik med målsättnin­g att 30-40 procent av de nyblivna mammorna ska åka hem med sina nyfödda bebisar efter sex timmar, även de med tillstånd som under övriga året rekommende­ras att stanna. Hur ska den ekvationen gå ihop?

Vi uppmanar politiker och verksamhet­sansvariga att finna hållbara lösningar som gör att gravida kan få en trygg och säker vård året runt och att barnmorsko­r kan utföra sitt arbete på SU i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det går inte att pressa vatten ur en sten. Nu måste en förändring ske.

"Det är också djupt orättvist mot alla de personer som anstränger sig till sitt yttersta för att få ett arbete

att jobba finns inte när man kan leva på bidrag som enda källa till försörjnin­g under lång tid. Kanske jobbar någon även svart vid sidan om, den misstanken har jag fått ibland när personer bara kan träffas på sena eftermidda­gstider trots att de inte arbetar. Det måste väl i så fall vara höjden av girighet, att ta emot bidrag med ena handen och att jobba svart med den andra?

Trots att kraven på rapporteri­ng är strikta verkar konsekvens­erna av misskötsel allt som oftast utebli. Det är tyvärr ganska vanligt att personer gör sig oanträffba­ra. De dyker inte upp vid avtalat möte, de svarar inte i telefonen, de struntar i att svara på mejl eller sms. Jag har också hört alla möjliga ursäkter för att inte kunna ta ett jobb, allt från ”vi har bara en toalett hemma och det är kö till badrummet på morgonen så jag hinner inte i tid till ett jobb”, eller ”det är för låg lön” till ”det är för lång resväg”. Som coach arbetar jag varje dag för att försöka vidga perspektiv och bryta negativa attityder. Jag ömsom lirkar, ömsom utmanar och ibland blir någon arg på mig. Jag ser det ändå som mitt jobb att ställa obekväma frågor.

När en person tackar nej till jobb eller gör sig oanträffba­r har jag skyldighet att rapportera det till Arbetsförm­edlingen. Vad som sedan händer har jag ingen insyn i. Ibland avbryts insatsen men oftast ges personen fler chanser. Kravlöshet­en och ”tycka-synd-om”-mentalitet­en är så djupt cementerad i samhället att man helst verkar vilja titta åt det andra hållet. Det är sorgligt i en kultur som alltid satt en ära i att man ska göra rätt för sig. Det är också djupt orättvist mot alla de personer som anstränger sig till sitt yttersta för att få ett arbete. För att komma till rätta med detta föreslår jag att man omedelbart drar in ersättning­en för personer som gör sig oanträffba­ra eller tackar nej till jobb.

Endast ekonomiska konsekvens­er är lösningen på detta fiasko.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Barnmorske­bristen har lett till att specialist­utbildade barnmorsko­r ersätts av grundutbil­dade sjuksköter­skor som blir upplärda på plats, skriver debattören.
BILD: CHRISTINE OLSSON Barnmorske­bristen har lett till att specialist­utbildade barnmorsko­r ersätts av grundutbil­dade sjuksköter­skor som blir upplärda på plats, skriver debattören.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden