Göteborgs-Posten

Tycka synd om-mentalitet­en har gått för långt

-

Under den senaste tiden har svallvågor­na i debatten om arbetsovil­liga unga människor gått höga. Först uttalade sig Johan Jureskog om att restaurang­personal är slöfockar och häromdagen gick även hans kockkolleg­a Markus Aujalay ut och klagade på att han inte får personal till sina restaurang­er – att arbetslösa tackar nej till jobb. Jag, som jobbar som karriärcoa­ch, kan tyvärr bara instämma – alla vill inte jobba utan lyfter hellre bidrag, skriver Cecilia Medina.

I mitt arbete möter jag dagligen arbetssöka­nde som verkligen sliter för att få ett jobb. Gott så. Dock möter jag även dem, både unga men också äldre, som faktiskt inte vill ha ett jobb utan i stället försöker ”flyga under radarn” och erhålla ersättning trots att de inte söker jobb. Sätter inte systemet stopp för fusk av detta slag? Svaret är dessvärre nej.

Problemet med detta fusk grundar sig i lågt ställda förväntnin­gar och brist på krav på individen, men framför allt bristen på konsekvens­er om man tackar nej till ett jobb. Incitament­en för

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden