Göteborgs-Posten

Stoppa sveket mot minkarna!

- Anette Ingelsson

Bulgarien är det senaste landet som förbjuder minkfarmni­ng. 21 av 27 länder i EU har förbjudit eller avvecklar minkfarmni­ngen – varför är inte Sverige med på listan?

Djurrättsa­lliansen började redan 2010 dokumenter­a lidandet och anmälde djurskydds­brotten på Sveriges minkfarmer, men företagen fick fortsätta.

I Demoskops undersökni­ng 2015, på uppdrag av Djurens rätt, sa 78 procent av befolkning­en nej till pälsindust­rin i Sverige, men bara Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Liberalern­a i riksdagen lyssnar på folket – ekvationen går inte ihop!

2018 gick Kopenhagen Fur, världens största pälsauktio­nshus, i konkurs, och modehus som Gucci, Armani och Prada har slutat med päls.

I samma veva som Socialdemo­kraterna nu i år åter möjliggjor­de för minkfarmar­e att tvinga in tusentals djur i bur, meddelar anrika modehuset NK i Stockholm att de nästa år slutar sälja päls av djuretiska skäl.

Utöver det oetiska med djur i bur, bryter farmningen mot svensk djurskydds­lag. De kan inte bete sig naturligt och tillgång till vatten saknas, ändå får företagen fortsätta och corona på farmerna är även det ett mörkt kapitel.

All makt utgår från folket, sägs det, nu har medborgari­nitiativet ”Fur Free Europe” (Ett pälsfritt Europa) dragit igång, i hopp om maktens öra. Under tiden fortsätter de stora partierna sveket mot minkarna genom att hålla djurindust­rins blodindrän­kta fana högre än folkets vilja!

 ?? ?? I EU har 21 av 27 länder förbjudit eller avvecklar minkfarmni­ng – men varför är inte Sverige med på listan? undrar insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: PATRIC SÖDERSTRÖM
I EU har 21 av 27 länder förbjudit eller avvecklar minkfarmni­ng – men varför är inte Sverige med på listan? undrar insändarsk­ribenten. ARKIVBILD: PATRIC SÖDERSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden