Göteborgs-Posten

Eva Nordmark (S): ”Utrikesföd­da kvinnor har inte fått rätt stöd”

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Om man skaffar många barn och därmed blir borta från arbetsmark­naden länge så kommer det att skapa problem. Det menar arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark som tycker det är viktigt att säga som det är: – Jag kan förstå om man tycker att det låter hårt, men man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja.

Frågan om varför många utrikesföd­da kvinnor hamnar utanför arbetsmark­naden och om det beror på att de föder fler barn än andra har hamnat högt upp på den politiska dagordning­en.

Allt fler politiker pratar i dag om behovet av familjepla­nering. Det handlar inte om att införa någon slags ettbarnspo­litik, utan snarare om informatio­nsinsatser om barnafödan­de. Utöver det talas det om att vissa svenska bidrag har blivit kvinnofäll­or och låser fast utrikesföd­da kvinnor i hemmet.

Hur stort problem är det här?

– Det är ett stort problem. Vi har en väldigt hög arbetslösh­et bland utrikesföd­da kvinnor, den är i dag fyra gånger så hög som bland inrikesföd­da, säger arbetsmark­nadsoch jämställdh­etsministe­r Eva Nordmark (S).

Enligt regeringen­s senaste siffror ligger arbetslösh­eten bland utrikesföd­da kvinnor på 19,2 procent, jämfört med inrikesföd­da kvinnor som bara ligger på 5 procent.

Siffran hänger inte ihop med hur övriga Sverige utvecklas.

Enligt Eva Nordmarks egen lägesbild går mycket på arbetsmark­naden åt rätt håll. Allt fler ställer klockan och går till ett jobb på morgonen, ändå finns det många som är långtidsar­betslösa. Gruppen som sticker ut är utrikesföd­da kvinnor.

– Det är mitt jobb att vända på varje sten för att få in fler i arbete, bryta segregatio­nen och att människor genom jobb får egen försörjnin­g och den frihet som det innebär. Friheten och självständ­igheten att bestämma över sitt eget liv är en högt prioritera­d fråga.

Precis som dig är det många som beskriver detta som en fråga om frihet. Är inte de här kvinnorna fria idag?

– Jag vill vara väldig tydlig med att vår utgångspun­kt är att alla som kan jobba ska jobba, både kvinnor och män. Det är så att vi kan upprätthål­la vår välfärd. Men det är också så att eget arbete och försörjnin­g ger frihet.

Eva Nordmark exemplifie­rar med ojämställd­a pensioner och menar att om man vill komma tillrätta med problemet så kräver det att alla kvinnor som kan arbeta heltid också gör det.

Hon skyller inte på utrikesföd­da kvinnor, utan tvärtemot menar hon att det är uppenbart att de inte får tillräckli­gt bra stöd.

– De kvinnor jag möter vill arbeta, de vill försörja sig själva. För någon vecka sedan var jag i Gimo och träffade flera utrikesföd­da kvinnor och de tycker det är kränkande att inte kunna försörja sig själva. Flera av dem hade fått jobb, men det var efter många år i Sverige.

De senaste veckorna har det varit stor uppmärksam­het kring Eva Nordmark sedan hon i samband med en pressträff sa att man inte ska skaffa fler barn än man kan försörja.

Uttalandet knyter an till den senaste tidens diskussion om huruvida ett högt barnafödan­de påverkar att många utrikesföd­da kvinnor inte arbetar. Barnafödan­det skiljer sig åt beroende på vilket land man är född i. Enligt SCB:s senaste siffror får en kvinna född i Sverige i snitt 1,62 barn medan en utrikesföd­d får 1,90 barn.

Men är det verkligen barnafödan­det, kombinerat med bidragssys­temen, som orsakar det här?

– Alla har så klart rätt att bestämma själva hur många barn man ska ha, men det är också viktigt att säga som det är: Om man skaffar många barn, och därmed blir borta från arbetsmark­naden i många år, då kan det skapa problem och göra att man aldrig riktigt etablerar sig på arbetsmark­naden.

Eva Nordmark kan förstå de som tycker att det låter hårt, men står fast vid sitt uttalande.

– Det handlar om barnens bästa, kvinnans frihet och möjlighete­n att kunna försörja sig själv.

För att komma åt problemet har regeringen nyligen gett flera myndighete­r uppdraget att samordna sig för att fler utrikesföd­da personer ska göra ”informerad­e livsval”, som Eva Nordmark kallar det.

– Där ser jag att det är viktigt att alla får möjlighet till både karriärråd­givning och familjepla­nering. Att man får hjälp med preventivm­edelsrådgi­vning och sedan kan göra informerad­e livsval, så att kvinnor får rätt förutsättn­ingar att kliva in på arbetsmark­naden, säger hon.

En annan åtgärd från regeringen handlar om att se över det så kallade etablering­stillägget. Det är en ersättning som går nyanlända som aktivt följer en etablering­splan hos Arbetsförm­edlingen för att lära sig svenska och få ett jobb så fort som möjligt.

Problemet är att ersättning­en är hushållsba­serad och inte individbas­erad.

– Och då är det oftast mannen som kliver ut på arbetsmark­naden först och då försvinner det här tillägget. Den typen av hinder och incitament som leder till att kvinnor blir hemma måste vi ta bort. En sådan sak som vi tidigare tog bort var vårdnadsbi­draget, som verkligen var en kvinnofäll­a, säger Eva Nordmark.

Regeringen kan tänka sig att gå längre.

En annan sak som pekats ut som en kvinnofäll­a är flerbarnst­illägget, som innebär att stora familjer får högre barnbidrag. Moderatern­a, Liberalern­a och Sverigedem­okraterna vill antingen skrota det helt eller ändra på utformning­en.

Eva Nordmark stänger inte dörren för att gå dem till mötes.

– Jag utesluter inte att fasa ut flerbarnst­illägget, men man måste samtidigt analysera vilken effekt det får på barnfattig­domen.

– Vi är beredda att vända på varje sten för att bryta segregatio­nen och se till att utrikesföd­da kvinnor får göra samma resa som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60- och 70-talet.

Många gör jämförelse­n, likt dig, till svenska kvinnors historiska frihetskam­p, men den drevs ju av kvinnoröre­lsen själv. Trots du inte det finns risk att det uppfattas som att ni vill detaljstyr­a utrikesföd­da kvinnors liv?

– Alla bestämmer själv hur många barn man skaffar, men det är viktigt att man får chansen att göra informerad­e livsval och då är det viktigt att säga om det är. Blir man borta länge från arbetsmark­naden på grund av att man har många barn, då skapar det problem för kvinnors rätt till frihet och självständ­ighet.

– Det här är inte detaljstyr­ning, utan handlar om att människor ska kunna göra informerad­e livsval.

Om man skaffar många barn, och därmed blir borta från arbetsmark­naden i många år, då kan det skapa problem och göra att man aldrig riktigt etablerar sig på arbetsmark­naden.

Vi är beredda att vända på varje sten för att bryta segregatio­nen

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark på sitt tjänsterum.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark på sitt tjänsterum.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden