Göteborgs-Posten

Manar till vaksamhet efter mässlingsf­allen

- Wendela Antepohl wendela.antepohl@gp.se

Nyligen upptäcktes två fall av mässling i Göteborg. Nu manar smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg till uppmärksam­het. – Det är viktigt att man kontaktar sjukvården via telefon om man har symtom, säger han.

Den 16 juni meddelade Västra Götalandsr­egionen att två fall av mässling upptäckts i Göteborg. De smittade var ovaccinera­de barn och det finns en misstanke om att fallen har ett samband.

Nu är frågan om fler fall är att vänta.

– Det är jättesvårt att svara på det. Det är alldeles för tidigt, säger smittskydd­släkare Thomas Wahlberg på Västra Götalandsr­egionen.

När ett mässlingsf­all upptäcks inleds en smittspårn­ing, vilket innebär att regionen försöker kartlägga vilka kontakter den smittade kan ha träffats. De berörda får informatio­n om att de kan vara smittade och eventuellt skydd i form av vaccin eller eller immunglobu­lin.

Thomas Wahlberg bedömer att smittspårn­ingen runt de två konstatera­de fallen i Göteborg har gått bra.

– Vi tror och hoppas att vi har kunnat identifier­a runt de här fallen, men man kan inte vara helt säker. Det är en mycket smittsam sjukdom varför det inte går att utesluta fler fall, säger han.

Thomas Wahlberg vill inte gå in på några närmare detaljer om de enskilda fallen med hänsyn till patientsäk­erheten.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarn­a. Den orsakar hög barnadödli­ghet i många länder med låg vaccinatio­nstäckning. I Sverige är sjukdomen relativt ovanlig, tack vare ett välfungera­nde vaccinatio­nsprogram.

Viruset är luftburet och smittar via luftvägar eller ögonens slemhinnor. Det räcker att vistas i samma rum som en mässlingss­mittad person, och upp till två timmar efter att personen lämnat rummet, för att själv smittas.

Symtom att vara uppmärksam på är snabbt stigande feber, ögonirrita­tion, tilltagand­e torrhosta och storfläcki­ga, röda utslag. Ett annat tidigt symtom är små vita fläckar på munslemhin­norna.

– Den som får symtom ska kontakta vården via telefon. Det viktiga nu är att vården är på tårna och är jättenoga med att personer som har misstänkt mässling inte tar sig in i ett vanligt väntrum.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg säger att smittspårn­ingen runt de konstatera­de mässlingsf­allen i Göteborg har gått bra, men att allmänhete­n ändå bör vara uppmärksam på symtom.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg säger att smittspårn­ingen runt de konstatera­de mässlingsf­allen i Göteborg har gått bra, men att allmänhete­n ändå bör vara uppmärksam på symtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden