Göteborgs-Posten

Rubeln på högsta nivån sedan 2015

-

Den ryska rubeln rusar upp till den högsta nivån sedan juli 2015. Valutans snabba kursuppgån­g utgör en huvudvärk för centralban­ken i Moskva. En stark valuta slår mot Rysslands konkurrens­kraft på världsmark­naden och skapar även problem för de offentliga finanserna.

Med uppgången på 1,7 procent till kursen 55:44 rubel per dollar i måndagens handel har rubelns värde stigit med 35 procent i år.

Rubelns lyft har tagit fart sedan Rysslands centralban­k sänkt styrräntan med över 10 procent på kort tid och avvecklat stora delar av de kapitalkon­troller som infördes som ett svar på västliga sanktioner mot Ryssland efter attacken mot Ukraina.

Rysslands vice premiärmin­ister Andrej Belousov bidrog till att lyfta kursen på måndagen då han sade att ryska myndighete­r diskuterad­e att sätta en riktkurs på rubeln för att samordna den ekonomiska politiken. Riktkursen skulle i så fall behöva ligga på 70-80 rubel per dollar, enligt Belousov.

Ryska bedömare varnar dock för att besluta om en riktkurs för valutan, då det saknas verktyg för att långsiktig­t påverka växelkurse­n och att det skulle vara politiskt ohållbart att i dagsläget låta utländska intressen sälja av sina ryska tillgångar.

Rubeln har sedan Ryssland gick till fullskalig attack mot Ukraina åkt berg- och dalbana och den 10 mars var kursen nere på en historiskt låg nivå. Då kostade en dollar 121:53 rubel.

Sedan dess har rubelns värde mer än fördubblas, till drygt 55 rubel per dollar. Det handlar dock inte om en vanlig prissättni­ng på marknaden. Kursen har bland annat stärkts av den ryska statens tvångsinvä­xling av utländsk valuta som dras in av ryska exportföre­tag, inlåsta utländska tillgångar i Ryssland och krav på betalninga­r i rubel från utländska energikund­er.

Rubeln har stigit i värde trots att rysk ekonomi till följd av sanktioner och minskade utländska investerin­gar befinner sig i en djup recession.

"Kursen har bland annat stärkts av den ryska statens tvångsinvä­xling av utländsk valuta

För att sänka valutans värde har det ryska kravet på tvångsinvä­xling av utländsk valuta sänkts till 50 procent av exportintä­kterna mot tidigare 80 procent.

Samtidigt har styrräntan i Ryssland sänkts till 11 procent efter att omedelbart efter de första sanktionsp­aketen från väst ha höjts till 20 procent.

 ?? ARKIVBILD: MIKHAIL KLIMENTYEV ?? Den ryska rubelns ovanliga styrka utgör en huvudvärk för Ryssland och president Vladimir Putin.
ARKIVBILD: MIKHAIL KLIMENTYEV Den ryska rubelns ovanliga styrka utgör en huvudvärk för Ryssland och president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden