Göteborgs-Posten

Positiva tongångar efter Natomöte med Turkiet

- Wiktor Nummelin

En hoppfull ton kan anas när Sveriges samtal med Turkiet, Finland och Nato beskrivs som ”konstrukti­va” och pågick betydligt längre än väntat. Nya samtal ska hållas ”de närmaste dagarna”.

Diskussion­erna mellan företrädar­e för de tre länderna och försvarsal­liansen inleddes efter lunch på måndagen och pågick ända fram till strax före klockan 18.

Ett försiktigt positivt tecken – eller åtminstone inte tvärtom.

Utan att gå in på innehållet i förhandlin­garna berättar utrikesmin­ister Ann Linde (S) efteråt att de är invecklade.

– Men vi konstatera­r att det har varit konstrukti­va samtal och samtalen kommer att fortsätta, och det är det viktigaste.

Går det att tolka som att Turkiet nu förhandlar utan ultimatum?

– Utgångspun­kten är fortfarand­e att Turkiet har frågor som gäller deras säkerhet.

– Nu gäller det att alla respektera­r varandra och i den andan har förhandlin­garna förts.

Har tonen i samtalen förändrats och blivit mjukare?

– Jag vill inte gå in på sådant. Dessutom är det så i komplicera­de förhandlin­gar att man alltid får vara förberedd på att det kan ta lång tid. Förhandlin­garna har varit svåra men konstrukti­va och de fortsätter. Men det säger ingenting om tidsaspekt­er eller hur det kommer att gå nu närmast, säger Ann Linde.

Både Sverige och Finland har tidigare betonat att ingen väntar sig några snabba lösningar.

– Samtidigt som att alla erkänner att Turkiet har en säkerhetso­ro som vi tar på fullt allvar har också Sverige, Finland och Nato intresse av att den förhandlin­gen inte drar ut för långt på tiden, även om det inte alls är någon slags deadline till toppmötet i Madrid (den 28–30 juni), säger utrikesmin­istern.

Finländske delegation­sledaren Petri Hakkaraine­n konstatera­r att det blev nästan fem timmars diskussion.

”Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarand­e måste komma överens. Resultaten från i dag ska nu gås igenom i huvudstäde­rna. Det gemensamma målet är att fortsätta diskussion­en så fort som möjligt”, säger Hakkaraine­n i ett uttalande på det finländska presidentä­mbetets webbplats.

– Att man satt så länge och är beredd att ha fortsatta samtal tycker jag ändå tyder på att det finns en process nu som fungerar, säger Paul Levin, förestånda­re vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

– Det återstår förstås att se hur president Erdogan reagerar. Det vet man inte, han kan komma att lägga en blöt filt över det hela. Men de här första signalerna tycker jag är positiva även om de svåra frågorna återstår att lösa.

Från Nato meddelas att måndagsmöt­et ska följas av fler ”inom de närmaste dagarna”.

”Jag välkomnar det konstrukti­va mötet som hölls i dag om de historiska ansökninga­rna från Finland och Sverige om att ansluta sig till Nato”, hälsar generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i ett uttalande på Natos webbplats.

Turkiets mötesrepre­sentant Ibrahim Kalin – chefsrådgi­vare och talesman för president Recep Tayyip Erdogan – upprepade att Madridmöte­t inte innebär en tidsgräns för samtalen.

Även Jens Stoltenber­g betonar att Natotoppmö­tet inte ska ses som ett måldatum för när en uppgörelse ska finnas på plats.

 ?? ?? Utrikesmin­ister Ann Linde på väg in till gårdagens EU-utrikesmin­istermöte i Luxemburg. I Bryssel hölls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.
BILD: WIKTOR NUMMELIN
Utrikesmin­ister Ann Linde på väg in till gårdagens EU-utrikesmin­istermöte i Luxemburg. I Bryssel hölls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap. BILD: WIKTOR NUMMELIN
 ?? ARKIVBILD: TURKISKA PRESIDENTK­ANSLIET ?? Statssekre­terare Oscar Stenström (t v) skakar hand med turkiske presidentr­ådgivaren Ibrahim Kalin vid ett möte i Ankara i maj. Nu har herrarna mötts igen.
ARKIVBILD: TURKISKA PRESIDENTK­ANSLIET Statssekre­terare Oscar Stenström (t v) skakar hand med turkiske presidentr­ådgivaren Ibrahim Kalin vid ett möte i Ankara i maj. Nu har herrarna mötts igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden