Göteborgs-Posten

Valfiaskot tvingar Macron söka stöd från andra partier

- Kristin Groth

Parlaments­valet gick inte Emmanuel Macrons väg. Nu måste den franske presidente­n hitta stöd från andra partier för att kunna få igenom sina planerade reformer. – Oavsett om Macron går till vänster eller till höger så behöver alliansern­a splittras upp, säger statsvetar­en Marie Demker.

Emmanuel Macrons koalition vann inte tillräckli­gt många platser i nationalfö­rsamlingen för att få egen majoritet. Nu behöver han drygt 40 till för att kunna driva igenom sin politik de närmaste åren.

Det innebär att överenskom­melser måste till med andra partier. Republikan­erna, som vann drygt 60 mandat, ses av många som ett naturligt första val för Macron.

Från partiet kommer dock motstridig­a uttalanden. Partiledar­en Christian Jacob sade på valdagens kväll att partiet avser att stanna i opposition. Tidigare republikan­ske ministern Jean-François Copé hävdade däremot att en regeringsp­akt mellan Macrons allians Tillsamman­s (Ensemble) och Republikan­erna kommer att vara avgörande för att stoppa höger- och vänsterfla­nkens framfart.

Just splittring­en inom Republikan­erna kan göra att det finns visst stöd att hämta där, säger Marie Demker, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– Republikan­erna är lite skadskjutn­a efter presidentv­alet, och franska partier är inte lika sammanhåll­na som svenska partier är. Det finns inte alls samma partipiska, de är mer lösa i alliansern­a.

Republikan­erna är sedan länge en sammanslut­ning av en konservati­v ådra och en annan del av mer klassiskt liberalt snitt. Det innebär att delar av Republikan­erna skulle kunna komma överens med Macron utan att hela partiet är på banan.

– Nu när situatione­n är sådan att Macron behöver stöd är det väldigt sannolikt att de här konstellat­ionerna vaknar till igen och att de här sprickorna syns, säger Marie Demker.

Dagen efter valet är läget osäkert och mycket kan fortfarand­e påverka hur alliansern­a ser ut till slut. För att hitta en lösning krävs konstrukti­vitet både från Macrons allians och från andra partier.

– Min gissning i dag är att det blir en lutning åt de mer moderata och liberala delarna av Republikan­erna, och kanske lite av de gröna på vänstersid­an. Men att han skulle kunna hitta ett samarbete med hela vänsterkoa­litionen bedömer jag som helt utsiktslös­t.

Alla partier vill ha inflytande, men inte till vilket pris som helst, och vilka eftergifte­r Macron kan tänkas göra är svårt att sia om så tidigt.

– Jag tror inte att han är beredd att kompromiss­a om pensionsål­dern, det har blivit en symbolfråg­a. Men jag tror att han är beredd att kompromiss­a om andra saker, om skatter och fördelning och energipoli­tik och energiskat­ter, säger Marie Demker.

"Min gissning i dag är att det blir en lutning åt de mer moderata och liberala delarna av Republikan­erna

Marie Demker statsvetar­e

 ?? ?? Frankrikes president Emmanuel Macron och premiärmin­ister Élisabeth Borne i lördags.
BILD: GONZALO FUENTES
Frankrikes president Emmanuel Macron och premiärmin­ister Élisabeth Borne i lördags. BILD: GONZALO FUENTES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden