Göteborgs-Posten

Ryssland håller Afrika gisslan enligt Zelenskyj

-

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att den afrikanska kontinente­n hålls ”gisslan” av Ryssland genom landets anfallskri­g mot Ukraina och rädslan för omfattande matbrist.

Det framförde han i ett tal till Afrikanska unionen (AU) på måndagen.

– Afrika är faktiskt gisslan. Det är de som startade ett krig mot vårt land som håller (kontinente­n) gisslan, sade Zelenskyj i ett videoanför­ande där han pekade på Rysslands exportbloc­kad av ukrainskt spannmål.

Enligt den ukrainske presidente­n så pågår för närvarande ”komplexa förhandlin­gar” för att befria landets hamnar från den ryska blockaden.

– Vi genomför komplexa förhandlin­gar på flera nivåer för att våra ukrainska hamnar ska avblockera­s. Ännu görs inga framsteg, säger han och konstatera­r att den ”globala livsmedels­krisen kommer att fortsätta så länge som Rysslands koloniala krig” pågår.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men kriget och Rysslands blockad av landets Svartahavs­hamnar har stoppat transporte­rna.

I ett annat tal under gårdagen sa Zelenskyj att EU-kommission­ens besked att Ukraina och Moldavien bör få status som EU-kandidatlä­nder kommer att reta Ryssland.

– Den här veckan bör vi naturligtv­is vänta oss en intensifie­ring av Rysslands fientliga aktivitete­r.

– Och inte bara mot Ukraina, men också mot andra europeiska länder. Vi förbereder oss. Vi är redo.

Vid fronten har Moskvas styrkor attackerat Donbass i östra Ukraina i veckor för att försöka få kontroll över regionen, som utgörs av länen Donetsk och Luhansk. Det är fortsatt i det området som de kraftigast­e striderna pågår.

Den marockansk­e medborgare­n Saaudun Brahim dömdes i förra veckan till döden av en ”domstol” i den ryskockupe­rade utbrytarre­gionen Donetsk, rapportera­r AFP. Marockos nationella organ för mänskliga rättighete­r har uppmanat ryska myndighete­r att garantera en rättvis rättegång.

Brahim, och två brittiska män som också dömdes till döden, deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Separatist­domstolen hävdar att männen är legosoldat­er som gjort sig skyldiga till terrorism. Såväl den brittiska regeringen som Ukrainas riksåklaga­re Iryna Venediktov­a har sagt att dödsdomarn­a bryter mot Genèvekonv­entionen.

Tankesmedj­an Institute for the Study of War (ISW) skriver att ryska myndighete­r sannolikt använder rättegånga­rna i propaganda­syfte, för att stärka landets narrativ om kriget – eller den ”militära specialope­rationen” som det heter i Ryssland. Särskilt när det kommer till soldaterna som försvarat Mariupol.

De ryska rättegånga­rna väntas pågå fram till slutet av augusti. ”Rättegånga­rna är en bluff för att försöka ställa lagliga krigsfånga­r inför rätta som krigsbrott­slingar och stödja Kremls falska inramning av dess oprovocera­de invasion i Ukraina som en 'avnazifier­ingsoperat­ion'”, skriver ISW i sin rapport.

Den här veckan bör vi naturligtv­is vänta oss en intensifie­ring av Rysslands fientliga aktivitete­r

 ?? BILD: UKRAINAS PRESIDENTK­ONTOR ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bilden är tagen i lördags.
BILD: UKRAINAS PRESIDENTK­ONTOR Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bilden är tagen i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden