Göteborgs-Posten

Ex-rebell besegrade Tiktok-kung

-

Den tidigare vänsterreb­ellen Gustavo Petro är Colombias nya president. ”I dag är en fest för folket. Låt oss fira den första folkliga segern”, skriver han på Twitter.

Petro, landets förste president från vänsterfla­nken, efterträde­r den föga populära konservati­ve Iván Duque, som på grund av landets konstituti­on inte fick ställa upp för ytterligar­e en mandatperi­od.

– Från och med i dag förändras Colombia, en verklig förändring som leder oss till ett av våra mål: kärlekens politik – förståelse och dialog, säger Petro.

Vid sin sida som vicepresid­ent kommer Petro att ha 40-åriga Francia Márquez, som blir landets första svarta kvinna på posten.

När alla röster har räknats efterden andra valomgånge­n har Petro 50,4 procent av rösterna mot motståndar­en Rodolfo Hernández 47,3 procent.

– Jag hoppas att herr Gustavo Petro vet hur man styr landet och är trogen sin retorik mot korruption, säger Hernández i en livesändni­ng på Facebook, där han också erkänner sig besegrad.

I valets första omgång den 29 maj vann varken Gustavo Petro eller Rodolfo Hernández tillräckli­gt många röster för ett direkt avgörande och inför den andra omgången har kandidater­na bitvis legat sida vid sida i opinionsmä­tningarna.

Den 62-årige senatorn Gustavo Petro var borgmästar­e i huvudstade­n Bogotá 2012–2015 och har försökt bli president två gånger tidigare. Han tillhörde förr (den numera upplösta) gerillagru­ppen M-19. Nu är han självutnäm­nd kämpe för ursprungsb­efolkninge­n och andra utsatta. Han fick i första valomgånge­n drygt 40 procent av rösterna.

Hernández – som har jämförts med USA:s Donald Trump, en affärsman som kom från ingenstans och med etablissem­angskritis­k retorik slog ut alla andra högerkandi­dater – fick då 28 procent. Hernàndez valkampanj har till stor del ägt rum på sociala medier, och 77-åringen har av vissa dubbats Tiktok-kung.

"

Han tillhörde den numera upplösta gerillagru­ppen M-19

 ?? BILD: FERNANDO VERGARA ?? Gustavo Petro är Colombias nya president.
BILD: FERNANDO VERGARA Gustavo Petro är Colombias nya president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden