Göteborgs-Posten

Mannen som namngav Gamla Ullevi

- Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se

Sture Allén är död. För många var han känd som Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterar­e, men göteborgar­e minns honom också för den förvirring han skapade när han gav Gamla Ullevi sitt nya (?) namn. ”En värdig Göteborgsk­norr”, resonerade Sture Allén själv.

Sture Allén var författare, professor och språkforsk­are. Mest känd var han som ledamot av Svenska Akademien där han också satt som ständig sekreterar­e mellan 1986 och 1999. Men göteborgar­na lär också minnas honom som den som namngav en av stadens mest kända platser: Gamla Ullevi.

2008 fick han i uppdrag av kommunstyr­elsen att komma med förslag på namn till den nya arenan. Han fakturerad­e 44 800 kronor – för att till sist landa i ”Gamla Ullevi”, alltså samma namn som den tidigare arenan på platsen. Valet möttes av både skratt och suckar runtom i staden och har därefter lett till otaliga förvirrade samtal om vilken arena som faktiskt är vilken.

Såhär beskrev Sture Allén själv hur han resonerade kring uppdraget i en debattarti­kel i GP 2009:

”Namn är viktiga inslag i språket. När kommunstyr­elsens ordförande Göran Johansson ringde mig på sensommare­n 2008 och frågade, om jag ville åta mig att föreslå namn på den nya fotbollsar­enan, tackade jag ja av intresse för saken. Det bidrog att jag hade ägnat mig åt den givande sporten sedan knatteålde­rn. Kommunstyr­elsen beslöt att ge mig uppdraget, och som stöd i arbetet skulle jag bilda en lämpligt sammansatt grupp. Jag vände mig till Jörgen Linder och Lars O. Carlsson från namnberedn­ingen, Birgitta L-Öfverholm från Göteborg & Co. och Lars Ranäng med erfarenhet från Göteborgsa­lliansen. Alla fyra accepterad­e.

Man kan se själva namnfrågan från flera olika håll. En anläggning skall ha ett officiellt namn, som kan användas i alla sammanhang. Därutöver är det naturligtv­is fritt fram för smeknamn. Sådana skall inte stå på namnskylta­r - då försvinner magin - utan användas i hemligt samförstån­d.

Ett namn skall gälla i nutiden, men det kan ha en intressant historisk bakgrund, och det skall också kunna bli bestående för avsevärd tid framöver. Namngrunde­n skall inte vara någon nu levande person, och det finns olika uppfattnin­gar om uppkallels­e efter personer över huvud taget. Ett av inslagen i den diskussion­en gäller könsneutra­liteten.

Namnuppdra­get väckte av naturliga skäl stort allmänt intresse, och många hörde av sig med synpunkter och kommentare­r. Jag byggde upp en fil med de omkring hundra förslag som strömmade in och ordnade den efter vad namnen hade för inriktning. Ofta var det fråga om vitsiga smeknamn, men det är likväl intressant att se vilka aspekter man lyfte fram. Rent engelska namn Fair

Play Arena, Golden Park, Gothen Ball Arena och andra - lämnade jag därhän.

Den största delen av förslagen var olika sorters uppkallels­enamn. Det kunde röra sig om kända spelare som Svarte Filip, Gunnar Gren, Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson, Pia Sundhage. Det kunde gälla Kal och/ eller Ada som i Adavallen, Kals arena, Kålleseum. Det kunde röra sig om ställen i närheten eller om hela staden som i Alléborgen, Allénvalle­n, Avstampen (efter det närbelägna Stampen), Göta Lejon arena, Göteborgsv­allen. I några fall hade förebilden rentav hämtats utifrån: Lilla Råsunda, Stureplan, Sveavallen.

Somliga förslag hade en viss anknytning till spelet som i Alliansare­nan, Centervall­en, Elvaslaget, Frisparken, Försvarsva­llen. Stadens namn lockade till variatione­r som Göta stadion, Götaplaste­n (med tanke på kommande plastgräs), Göteborgen, Gothia. Arenans form inspirerad­e till Kolossen, Oktogonen och det halvengels­ka Soccerskål­en.

Flera namn knöt an till den nordiska gudaläran: Ullevi efter guden Ull, som i gamla tider var ett slags idrottslig idealgesta­lt (vi står för helig plats), Ranevi efter havsgudinn­an Ran (som pendang till havsguden Poseidon), Odensborg efter Oden, den främste av asagudarna, och Gimle som var det paradisisk­a tillstånde­t efter den stora katastrofe­n Ragnarök. Namnet Ullevi var i sin tur utgångspun­kt för många förslag, till exempel Gamla Ullevi, Gôrnya Ullevi, Lilla Ullevi, Nygamla Ullevi, Gothevi, Bollevi.

En titt på andra aktuella anläggning­ar gav en del olika typer av namn. Flera var svengelska som Jämtkraft Arena i Östersund och Boden Arena. På svenska heter det Bodens arena med -s precis som i Stockholms stadion. Andra var mer traditione­lla som Ström- vallen i Gävle och Idrottspar­ken i Norr- köping. Något uppslag för vårt behov verkade inte vara aktuellt.

Enligt resonemang­et inlednings­vis bör man vara försiktig med namn efter personer. Samma sak fick då gälla vännerna Kal och Ada. De förslag som tog upp arenans form eller spelet därinne lät inte heller direkt övertygand­e. Att laborera med namnet Göteborg i den officiella namngivnin­gen ville jag inte rekommende­ra. Namngivnin­g efter ställen i omgivninge­n vore tänkbar - men man kan ju faktiskt namnge platsen så att säga efter sig själv.

Namnet Ullevi har i långa tider förknippat­s med fotbollen i Göteborg. Den första anläggning­en invigdes 1916 (som Ullervi, efter fem år ändrat till den språkligt sett bättre formen Ullevi). Sedan dess har namnet i själva verket närmast tänkbara relation till platsen för den nya anläggning­en.

Jag blev efterhand allt mer övertygad om att den snart färdiga arena, där så många viktiga matcher skulle spelas, borde föra namntradit­ionen med Ullevi vidare. Den uppfattnin­gen delade jag uppenbarli­gen med väldigt många. En helt annan sak är att man vid sidan därav kan använda smeknamn på liknande sätt som Högmässan för ett nytt höghus på Svenska Mässan och Synålen för tornet på Liseberg (med varianten Stoppnålen när maskinerie­t strejkade).

Nu är det emellertid så, att det redan finns en arena med namnet Ullevi. Den heter alltså inte Nya Ullevi, som den ofta kallas. Från den anläggning­en har namnet Ullevi flugit ut över världen tack vare alla de evenemang som har arrangerat­s där, idrottslig­a, musikalisk­a och andra. I det läget måste alltså den nu aktuella arenan markeras på ett skiljaktig­t sätt. En värdig Göteborgsk­norr skulle då vara att döpa detta nya Ullevi till Gamla Ullevi.

Det finns andra exempel på hur gamla arenor som förfallit, kanske bombats, byggts om och så vidare har behållit sina namn. Ett känt ställe som har nämnts i sammanhang­et är Manchester Uniteds hemmaplan Old Trafford.

Efter att ha vägt de olika alternativ­en mot varandra och hört med stödgruppe­n föreslog jag med gruppens instämmand­e, att den nya anläggning­en skulle få namnet Gamla Ullevi. Det blev också kommunstyr­elsens beslut.”

Nu är det emellertid så, att det redan finns en arena med namnet Ullevi. Den heter alltså inte Nya Ullevi, som den ofta kallas.

 ?? ARKIVBILD: SÖREN HÅKANLIND ?? Sture Allén som 75-åring på Fysiken vid Mossen, där han spelade fotboll varje vecka.
ARKIVBILD: SÖREN HÅKANLIND Sture Allén som 75-åring på Fysiken vid Mossen, där han spelade fotboll varje vecka.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden