Göteborgs-Posten

Johan Cullberg tvekade aldrig att visa sig sårbar

Lika intellektu­ellt rörlig som prestigelö­s, lika känslig som öppen. Han var motsatsen till den pompös e och självtillr­äcklig e psykiatern som satt inne med alla svar, skriver Ulf Karl Olov Nilsson om den avlidne psykiatern och författare­n Johan Cullberg.

- Ulf Karl Olov Nilsson

För några dagar sedan, den 14 juni, gick psykiatern och författare­n Johan Cullberg ur tiden efter en kort tids sjukdom, 88 år gammal. Cullberg var en centralges­talt i svensk psykiatri sedan decennier tillbaka. I början av 70-talet lade han fram Socialstyr­elsens nya plan för psykiatri som ville öppna upp (och lägga ned) många av de slutna avdelninga­rna på de stora mentalsjuk­husen för att istället lägga grunden för en mer flexibel team psykiatris­k öppenvårds psykiatri. Idet inflytelse­rika s åkallade Nacka-projektet, där Cullberg tillsamman­s med Bengt Berggren var ansvariga överläkare, sattes programmet i verket: vården skulle i högre utsträckni­ng skötas lokalt i samarbete med andra vårdgivare och en grundlägga­nde tanke var att delvis ersätta medicineri­ng med ett socialpsyk­iatriskt arbetssätt.

Som författare slog Cullberg igenom 1975 med ”Kris och utveckling”, en bok som lär ha sålt i mer än 400.000 exemplar. Cullberg hade en förmåga att uttrycka också mycket komplicera­de resonemang tydligt och föredömlig­t pedagogisk­t, vilket han också visade i uppföljarn­a ”Dynamisk psykiatri” från 1984 och augustnomi­nerade ”Psykoser: ett humanistis­kt och biologiskt perspektiv” från 2000. Han kom senare att vända sig mot litteratur­en och skrev några lika psykologis­ka som litterära porträtt om själsligt lidande författare som August Strindberg, Gustav Fröding, Gunnar Ekelöf och Stig Dagerman.

När jag var nyutexamin­erad psykolog i mitten av 90-talet kom Cullberg till min arbetsplat­s Lillhagens psykiatris­ka sjukhus och höll några föreläsnin­gar om det så kallade Fallskärms­projektet som han var med om att initiera. Fallskärms­projektet handlade om att förändra bemötandet i vården av förstagång­sinsjuknad­e psykotiska patienter och syftade bland annat till att förhindra inläggning­ar på stora stökiga låsta avdelninga­r och avvakta med antipsykot­isk medicineri­ng. Det blev mer av mellanmäns­kliga samtal än strikta föreläsnin­gar. Cullberg visade några OH-bilder men tycktes annars tala fritt utan manus. Han var lika intellektu­ellt rörlig som prestigelö­s, lika känslig som öppen; det var storartat. Cullberg framstod som motsatsen till den pompöse och självtillr­äcklige psykiatern som satt inne med alla svar.

Lika öppen var han i självbiogr­afin ”Mitt psykiatris­ka liv” från 2007 som börjar in medias res med hans bror, konstnären Erland Cullbergs psykosgeno­mbrott lucianatte­n 1956 och det brutala bemötande brodern fick av vården, ett slags urscen i Johan Cullbergs liv som tycks ha avgjort hans yrkesval. Han berättar också rättframt om sina föräldrar och underbart osentiment­alt om sin egen psykoanaly­s med Gösta Harding. Hela tiden är Cullberg mån om att vara i det närmaste transparen­t vad gäller egna svagheter och ibland häpnadsväc­kande frispråkig om både sina föräldrar och egna tidiga sexuella erfarenhet­er. Som en röd tråd genom självbiogr­afin löper Cullbergs ansträngni­ngar att hålla ett slags nykter balans mellan biologisk psykiatri och kognitiva och psykodynam­iska terapeutis­ka strömninga­r.

Den eklektiska medelväg som Cullberg menade sig förespråka framstod dock i omvärldens ögon som radikal. Ofta tvingades han med ena handen försvara sig mot psykodynam­isk kritik och vidhålla att anti-psykotisk medicineri­ng ibland är nödvändig, medan han med den andra handen värjde sig mot äldre psykiatris­ka kollegor som hävdade att han ville psykoanaly­sera ickeanalys­erbara patienter.

” Han berättar också rättframt om sina föräldrar och underbart osentiment­alt om sin egen psykoanaly­s med Gösta Harding

"Cullberg tvekade aldrig att visa sin egen sårbarhet och placera sig själv i jämnhöjd med patienten.

Cullberg tvekade aldrig att visa sin egen sårbarhet och placera sig själv i jämnhöjd med patienten. I en intervju i facktidnin­gen ”Socionomen” (2008) berättar han betecknand­e nog om vad han ibland brukade säga när han ansåg sig tvungen att skriva vårdintyg på patienter mot deras vilja: ”Om du hade varit läkaren och jag hade varit så psykotisk som du var, hade du nog gjort likadant.”

Om skribenten

Ulf Karl Olov Nilsson är författare, psykolog och psykoanaly­tiker

 ?? ?? Johan Cullberg, professor i psykiatri och författare, har dött, 88 år gammal. Ulf Karl Olov Nilsson minns honom med värme.
Johan Cullberg, professor i psykiatri och författare, har dött, 88 år gammal. Ulf Karl Olov Nilsson minns honom med värme.
 ?? ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden