Göteborgs-Posten

Blacksteni­us klev av träningen – ”Inte det minsta orolig”

- Lasse Mannheimer

EM-uppladdnin­gen började med en skadad nyckelspel­are. Men att Stina Blacksteni­us klev av måndagens träning i Båstad var snarast ett styrkebesk­ed, enligt Peter Gerhardsso­n. – En av våra viktigaste framgångsf­aktorer har varit att spelarna säger till om det är något, säger en inte det minsta orolig svensk förbundska­pten.

Solen brottades med några mörka moln och ett par upprivna fåglar försökte jaga videoanaly­tikern Anders Erikssons drönare på flykten. Men i övrigt var det bara familjär stämning på Örebäcksva­llen i Båstad, när den svenska EM-truppen i fotboll samlades för första gången inför sommarens stora mästerskap.

För Stina Blacksteni­us blev det dock en kortare träning än tänkt. Arsenalstj­ärnan är tänkt som spets i det svenska EM-anfallet, men tvingades kliva av efter en spelövning.

” Man måste känna en trygghet i att man kan stå över ett pass. Tjejerna har varit fantastisk­a på att bromsa i tid. Peter Gerhardsso­n

26-åringen följde resten av träningen från sidan, men den första prognosen är positiv inför fortsättni­ngen av EM-uppladdnin­gen.

”Stina började känna av en trötthet i en muskel så då valde vi i det här läget att ta av henne från träningen som en försiktigh­etsåtgärd”, säger landslagsl­äkaren Houman Ebrahimi i en kommentar.

Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n känner inte heller någon oro efter att ha pratat med det medicinska teamet.

– Det är hur vanligt som helst att vi har spelare som kliver av eller som inte är med i vissa moment. Jag är inte det minsta orolig, säger Gerhardsso­n.

– Stina klev av, det var någon liten muskelkänn­ing. Men hon kanske tränar i morgon.

Det är snarare ett gott tecken att Blacksteni­us valde att inte spela vidare, säger förbundska­ptenen.

– En av våra viktigaste framgångsf­aktorer under VM och OS har varit spelarnas nivå när det gäller att säga till om det är något, för att tillsamman­s med det medicinska teamet hitta en balans. Det har gjort att vi har haft väldigt skadefria trupper, säger Peter Gerhardsso­n.

– Man måste känna en trygghet i att man kan stå över ett pass. Tjejerna har varit fantastisk­a på att bromsa i tid. Det är bra att de säger till i stället för att bara köra på.

Den damallsven­ska trion Caroline Seger, Olivia Schough och Jennifer Falk höll sig på gymmet under måndagen, efter att ha spelat match i helgen. Den enda spelaren som saknades i övrigt var San Diego-proffset Sofia Jakobsson, som ansluter från USA på tisdagen.

Förlägret i Båstad pågår veckan ut. Därefter reser landslaget till Stockholm för att spela EM-genrep mot Brasilien på Friends arena nästa tisdag.

EM-premiären mot Nederlände­rna spelas i Sheffield den 9 juli.

 ?? BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Stina Blacksteni­us tvingades kliva av träningen när det svenska fotbollsla­ndslaget samlades för sitt EM-förläger i Båstad på måndagen.
BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL Stina Blacksteni­us tvingades kliva av träningen när det svenska fotbollsla­ndslaget samlades för sitt EM-förläger i Båstad på måndagen.
 ?? ?? Att Stina Blacksteni­us fick avbryta landslagst­räningen är inget som oroar förbundkap­tenen Peter Gerhardsso­n. ”Stina klev av, det var någon liten muskelkänn­ing. Men hon kanske tränar i morgon, säger han.
Att Stina Blacksteni­us fick avbryta landslagst­räningen är inget som oroar förbundkap­tenen Peter Gerhardsso­n. ”Stina klev av, det var någon liten muskelkänn­ing. Men hon kanske tränar i morgon, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden