Göteborgs-Posten

Danska stjärnan Nadia Nadim försvarar kritiserat Qatar-jobb

- Daniel Kihlström

Den danska fotbollsst­järnan Nadia Nadim vek sig inte en tum. Hon försvarar sitt beslut att verka som ambassadör för herr-VM i Qatar. – Det var en ”no brainer” för mig, säger 34-åringen.

När det danska fotbollsla­ndslaget samlades i Helsingör på måndagen för sitt läger inför EM i England var allt fokus på den 34-åriga anfallaren Nadia Nadim.

Inför ett stort pressuppbå­d fick Nadim försvara sitt beslut att vara ambassadör för det hårt kritiserad­e herr-VM i Qatar.

– Det är en jättestor möjlighet att göra en skillnad. Bara det att vi står och snackar om det här är ett stort steg, säger anfallaren, som kom till Danmark som flykting från Afghanista­n 2000.

Nadim säger att hon använt fotbollen som ett sätt att påverka ända sedan hon var 19 år och att hon inte behövde någon större betänketid för att tacka ja till att verka som ambassadör.

– Det är samma koncept nu, jag har bara en större plattform. Så det var en ”no brainer” för mig, säger hon om sitt beslut.

Kritiker har hävdat att hon med sitt Qatar-jobb indirekt stöttar landets hållning om att homosexual­itet ska vara förbjudet. Nadim får frågan hur hon ser på att landslagsk­amraten Pernille Harder inte skulle få kyssa sin flickvän Magdalena Eriksson – stjärna i det svenska landslaget – på öppen gata i Qatar.

– Det är helt fel. Jag stöttar inte den hållningen. Kärleken är en fin sak och man får älska den man vill, säger Nadim och fortsätter:

– Nästa steg är att Harder och flickvänne­n kan kyssas (i Qatar). Rom byggdes inte på en dag. Det tar tid också att förbättra rättighete­rna i Qatar.

Pernille Harder:

– Även om Nadia är ambassadör för Qatar har hon inget emot mig för att jag är homosexuel­l, säger Pernille Harder till TV2 under pressträff­en i Helsingör.

Chelseastj­ärnan säger att hon själv aldrig hade tagit jobbet som ambassadör för Qatar-VM och att Nadim är medveten om detta.

– Även om vi har olika hållningar och ser olika på vad man ska göra utifrån sina värderinga­r kan vi fortfarand­e samarbeta bra, tala med varandra, skratta tillsamman­s och spela fotboll ihop, säger Harder.

Det danska herrlandsl­aget är kvalificer­at för VM, men förbundet, DBU, har varit öppet kritiskt till att det arrangeras i Qatar och spelarna kommer att protestera på plats under mästerskap­et, som börjar i november.

– Jag respektera­r DBU:s hållning och har förståelse för det. Det är deras hållning, säger Nadim.

Hon tror inte heller att hennes Qatar-jobb påverkar sammanhåll­ningen i det danska landslaget under stundande EM i England.

– Jag har en fantastisk relation till mina lagkamrate­r. Jag respektera­r folks åsikter och de respektera­r mina åsikter.

Harder säger att hon vet att det inte kommer att bli en konflikt i truppen.

– Jag tror att det är mest medierna som vill skapa de här konflikter­na. Vi har pratat om det och hela laget är med på att Nadia är tillbaka, säger Chelseaanf­allaren.

Nadia Nadim får en fråga om hur mycket pengar hon får för att arbeta för VM i Qatar.

– Det är en dum fråga. Jag får pengar för det, men det är inte särskilt mycket. Det handlar inte om pengarna. Jag hade också gjort det om jag inte hade fått pengar, säger Nadia Nadim.

” Jag hade också gjort det om jag inte hade fått pengar. Nadia Nadim

 ?? BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Nadia Nadim, 34, träffade journalist­er i Helsingör för att förklara sitt beslut att vara ambassadör för herr-VM i Qatar.
BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN Nadia Nadim, 34, träffade journalist­er i Helsingör för att förklara sitt beslut att vara ambassadör för herr-VM i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden