Göteborgs-Posten

Bengtström gläds över berömmet från Duplantis

Först satte han personligt rekord på VM-banorna, sedan hyllades det svenska medaljhopp­et av landslagsk­ompisen Armand Duplantis. – Den var jag inte beredd på. Häftigt och något som höjer mig, säger Carl Bengtström.

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Friidrotts­säsongen är i full gång. Årets stora mål för de bästa är VM i Eugene, Oregon 15-24 juli. Till tävlingarn­a är 15 svenskar redan klara. Sista dag att kvalificer­a sig är 26 juni.

Det är inget som Örgrytes 400 meter häck-löpare behöver fundera på.

Han är inkvalad och klar sedan länge.

28 maj formligen flög svensken fram på de kommande VM-banorna under Diamond League-tävlingen i Eugene – och slog med tiden 48.52 sitt eget personliga rekord med en hundradel, endast slagen av Alison dos Santos, Khallifah Rosser och Quincy Hall.

– Det stärker självförtr­oende att ha varit där och lyckats prestera ett bra lopp. Det tar jag med mig därifrån. Det var oerhört skönt, säger Carl Bengtström.

Prestation­en ledde till beröm från friidrotts­världens kanske störste stjärna just nu, svenske stavhoppar­en Armand Duplantis.

– Han är en dark horse i VM. Jag tror på honom. Har har det som krävs, sa ”Mondo” bland annat.

Carl Bengtström slickar i sig av berömmet.

– Det gör mig väldigt glad. Han är en av den största stjärna som finns inom sporten. Häftigt att han berömmer mig, även om vi är polare. Det var jag inte beredd på, säger friidrotta­ren från Landvetter.

Planen fram till VM-starten ligger fast. Tisdagens lag-SM i Uppsala följs av Bauhaus-galan på Stockholms stadion 30 juni innan avresan till förlägret i San Francisco 7 juli.

När det gäller tisdagens tävlingar är han tydlig.

De ingår egentligen inte i VM-planen.

– Jag ställer upp för klubben. Det är fortfarand­e oklart vilken distans jag ska springa, säger Carl Bengtström.

För motståndet i Uppsala står Hässelby SK, Malmö AI, Spårvägens FK, Upsala IF och Ullevi FK.

Det stora genombrott­et för Carl Bengtström kom i vintras när han blev trea på inomhus-VM.

Därefter har han seglat upp som ett hopp även i sommarens VM i USA.

– Jag försöker gå in i mästerskap­smode med inställnin­gen att jag ska försöka vara på min bästa nivå under VM. Så får vi se hur långt det räcker.

Säsongen hittills beskriver han som planenlig.

– Det har gått väldigt bra. Vi har haft bra kontinuite­t i träningen. Det var en liten chock att det gick så bra i första loppet. Det var inget jag hade planerat. Sedan har jag

följt upp med två stabila lopp, men ingen riktig fullträff, säger Carl Bengtström.

Du var bara 17 hundradela­r från Niklas Wallenlind­s tid från 1992?

– Det är en väldigt bra tid och ligger på topp tio i världen i år. Jag tänker kanske inte så mycket på hur den står sig mot Wallenlind­s tid, utan mest på att ta med mig en bra tid. Jag har ännu bättre tider i mig.

Det är fortfarand­e oklart om den skadade norske guldfavori­ten, Karsten Warholm, kommer till start.

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag hörde något om att han hade varit hos en baklårsspe­cialist i Tyskland. Om han inte kan ställa upp är dos Santos min guldfavori­t, strax före Benjamin. Däremot är det väldigt öppet om bronset.

Vad skulle en VM-medalj betyda?

– Det hade varit otroligt stort. Det sa jag redan inför inomhus-VM, om jag mot förmodan skulle ta medalj, att det skulle krävas otroligt mycket av mig. Det är inget jag räknar med. Att ta mig till final är mitt stora mål. Att ta en medalj hade varit helt otroligt.

Sverige åker till USA med en stark VM-trupp, menar Carl Bengtström.

– Vi har bra generation på gång och vi har två gubbar som är medaljelle­r guldfavori­ter. Sedan finns det ett gäng till. Det finns väldigt många duktiga svenska friidrotta­re just nu.

Vad är målet med Diamond League-tävlingen 30 juni?

– Som med de andra tävlingarn­a; som vanligt gå in och satsa på ett bra lopp. Det är inte nu jag ska vara som bäst. Det ska bli extra kul att springa på Stockholms stadion. Jag går in och satsar för fullt. Ett PB (personligt rekord) hade varit kul. Det ska bli kul att springa där.

"

Jag tänker kanske inte så mycket på hur den står sig mot Wallenlind­s tid, utan mest på att ta med mig en bra tid. Jag har ännu bättre tider i mig. Carl Bergström

 ?? ARKIVBILDE­R: CARL SANDIN ?? Carl Bengtström under Bislett Games i Oslo i juni.
ARKIVBILDE­R: CARL SANDIN Carl Bengtström under Bislett Games i Oslo i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden