Göteborgs-Posten

Sophie Hansson höll inte i finalen på 100 m

- Göran Sundberg

Sophie Hansson laddade för en medalj – men föll tungt i VMfinalen på 100 meter bröstsim i VM. – Jag är väldigt besviken, säger Helsingbor­gssimmaren efter sjätteplat­sen.

Medan storasyste­r Louise Hansson missade medalj med ynka sju hundradela­r i söndags kväll och blev fyra på 100 meter fjäril var 23-åriga Sophie Hansson aldrig riktigt nära.

Hennes sluttid 1.06,39 var 37 hundradela­r från en bronsmedal­j.

Dessutom hela 73 hundradela­r över hennes eget svenska rekord, satt under OS i Tokyo.

– Den tajmingen som satt hundraproc­entigt förra året sitter inte just nu. Det är det som kostar mig för mycket i slutet, konstatera­de hon besviket.

Då tog Sophie Hansson EM-guld i samma bassäng i Budapest och slutade sexa i OS.

Hon gick ut stenhårt (30,78) och var en halv sekund snabbare efter halva loppet jämfört med i semifinale­n.

– Jag kände att det var det jag behövde göra för att slåss om medaljerna, men det räckte inte på vägen tillbaka, säger hon.

Hansson låg femma vid vändningen och brukar vara som starkast på andra längden. Hon såg också ut att närma sig något, men lyckades inte blanda sig i medaljstri­den. På slutet fanns inte kraften kvar. – Jag sade innan jag kom hit att jag ville vara med och slåss om medaljerna och jag trodde genuint att jag skulle lyckas. Så det är en stor besvikelse just nu, säger hon och lämnar den mixade zonen, där simmarna möter media, efter bara en kort stund.

Då hade hon dessförinn­an sagt till SVT:

– Det svider lite extra när man ser att ens personliga rekord hade räckt till guld. Det är lätt att stå här och säga, men det är väldigt frustreran­de att det inte funkar när man vill som mest.

17-åriga Benedetta Pilato, Italien, tog lite överraskan­de hem guldet på 1.05,93 och vann med fem hundradela­r före tyskan Anna Elendt, som dominerade i söndagens semifinal.

Ruta Meilutyte, 25, tog ett skrällbron­s på 1.06,02.

Litauiskan, som tog OS-guld redan 2012, slutade med simningen 2019 efter att ha drabbats av en depression och sedan en avstängnin­g eftersom hon struntat i vistelsera­pportering­en.

Hon gjorde comeback i vintras – och är tillbaka i världstopp­en redan nu.

Dubbla OS-guldmedalj­ören och sjufaldiga VM-vinnaren Lilly King, USA, missade medalj och slutade fyra, fem hundradela­r efter Meilutyte.

Sophie Hansson är också anmäld på 50 och 200 meter bröstsim och ska dessutom simma medleylagk­appen.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sophie Hansson blev sexa på 100 meter bröstsim.
BILD: CHRISTINE OLSSON Sophie Hansson blev sexa på 100 meter bröstsim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden