Göteborgs-Posten

Krisen måste lösas – sparka sjukhusdir­ektören

-

Som vi kunde läsa i tisdagens GP går förlossnin­gen på Östra Sjukhuset in i ytterligar­e en tuff sommar. Kanske den värsta underbeman­ningen någonsin. Personal beordras in, nyförlösta skickas hem efter sex timmar, barnmorsko­r säger upp sig. I allt detta frågar vi oss, var är sjukhusdir­ektören Ann-Marie Wennberg? Om vi ska lyckas vända det här behöver vi byta ut den högsta ledningen på sjukhuset, skriver Madeleine Jonsson och Tanja Siladji Dahne, Miljöparti­et i Västra Götalandsr­egionen.

I jämförelse med förra sommaren sänker man grundbeman­ningen och drar ner på öppettider. Trots detta har man 1 200 arbetspass som inte är bemannade. Redan nu är vårdplatse­r på förlossnin­gen stängda och oroliga barnmorsko­r lyfter risken att inte alla tre förlossnin­gsavdelnin­gar kan vara öppna hela sommaren.

Varje dag beordras personal att komma in. Intresset från andra barnmorsko­r att komma in och arbeta är oerhört svalt. Fastanstäl­lda barnmorsko­r säger upp sig och blir timvikarie­r för att undvika att bli inbeordrad­e och kunna säkra att få någon ledighet överhuvudt­aget denna sommar.

Sahlgrensk­as förlossnin­g har nyligen gjort en ändring av sina riktlinjer som innebär att nyblivna familjer ska gå hem efter sex timmar, om det inte finns medicinska indikation­er att den nyförlösta behöver stanna. Detta påstås ha stöd i nationella riktlinjer, någonting vi inte har hittat något stöd för. Denna nytillkomn­a riktlinje är ingenting som regionens övriga förlossnin­gsavdelnin­gar väljer att ta efter.

I allt detta frågar vi oss, var är sjukhusdir­ektören Ann-Marie Wennberg? Krisen inom förlossnin­gsvården är inget som har uppstått under en natt. Vi ser att de problem som finns inom ledning och styrning har vuxit sig större under många, många år. Vi ser inte att direktören i tillräckli­g grad har prioritera­t att lösa detta. Vi ser inte ens att hon varit ute i media och försvarat verksamhet­en eller försökt locka tillbaka sina medarbetar­e.

Politiken har alltid det yttersta ansvaret. Vi har lagt en rad initiativ för att skapa förbättrin­g inom förlossnin­gsvården och det finns en stor enighet inom politiken. Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet eller leder till att personal kommer tillbaka till förlossnin­gsverksamh­eten i den grad som är nödvändig. Även om många är tacksamma för de löneökning­ar som gjorts och initiativ som har tagits så får vi till oss att problemet sitter i ledningen.

Om vi ska tillsamman­s lyckas vända situatione­n och attrahera mer personal ser vi nu ingen annan lösning än att byta ut den högsta ledningen. Det behöver komma in ett engagemang som tar kvinnors vård och hälsa på större allvar. Ett prestigefu­llt universite­tssjukhus med Nordens största förlossnin­gsverksamh­et kan inte ha en ledning som inte tagit större ansvar för situatione­n.

Sjukhusdir­ektören tillsätts inte av politiken utan av regiondire­ktören. Vi har därför framfört till Ann-Sofie Lodin att vi önskar att Wennberg blir avsatt från sin post som sjukhusdir­ektör för Sahlgrensk­a Universite­tssjukhus.

Madeleine Jonsson (MP)

Hälso- och sjukvårdsg­ruppledare för Miljöparti­et Västra Götaland

Tanja Siladji Dahne (MP)

ledamot i styrelsen för Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t

"

Problemet är att vi inte ser att förslagen blir verklighet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden