Göteborgs-Posten

Tack för det vi upplevde av den palliativa vården

-

14/6 Kan man önska sig en bättre vård?

Jag har tagit del av de senaste veckornas inlägg angående avancerad sjukvård i hemmet, och efter vidare sökning även sett tidigare inlägg på samma tema, både i våras och under 2021, om att ASIH nu ersatts av ett nytt sätt att arbeta med palliativ vård. Ansvariga menar att det kommer fungera väl så bra.

Då är det tråkigt och beklämmand­e att läsa från läkare och avhoppad personal att det slagits sönder en organisati­on som tidigare fungerat mycket bra, framför allt för patienten men även anhöriga och personal. Även om det gått sju år sedan vi var i samma situation som Christina L beskriver kan även jag intyga hur väl det fungerade med ASIH.

Efter många år med cancer i olika skepnader med spridninga­r, undersökni­ngar, besked (bättre få besked även om negativa) och behandling­ar levde min fru vidare. Men sedan kom ändå den dagen i början 2015 när behandland­e onkolog såg behovet av ASIH. Lite skrämmande och overkligt först men det föll väldigt snabbt på plats och fungerade sedan utmärkt fram till hennes bortgång i augusti. Tryggt för henne och anhöriga att mycket kunde ske hemma med möjlighet att få hjälp snabbt av kunnig personal stora delar av dygnet.

Även hon hade en önskan om hospice, men sista veckan gick det fort. Från återbesök med tankar på fortsatt behandling dog hon en vecka senare efter välfungera­nde, emotionell och profession­ell vård.

Stort tack för det vi upplevde av den viktiga palliativa vården!

Anders Ryrå

 ?? ARKIVBILD: MARIE ULLNERT ?? Det är tråkigt att läsa från läkare och avhoppad personal att det slagits sönder en organisati­on som tidigare fungerat mycket bra, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: MARIE ULLNERT Det är tråkigt att läsa från läkare och avhoppad personal att det slagits sönder en organisati­on som tidigare fungerat mycket bra, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden