Göteborgs-Posten

Sluta experiment­era med våra barn!

- Universite­tslektor

Är det rimligt att nästan 15 procent av de elever som går ut nian i Sverige inte kommer in på gymnasiet? Inom EU är motsvarand­e siffra 4 procent.

Är det rimligt att Sverige ligger i botten, på 39:e plats av 44, när det gäller andelen med psykisk ohälsa hos 15-åringar? Danmark ligger på 6:e, Norge på 10:e och Finland på 14:e plats.

Är det rimligt att bara 0,6 procent av eleversätt­ningen 2020 gick till läromedel? Motsvarand­e siffra var 1980 1,5 procent.

Är det rimligt att ha så godtycklig­a betygskrit­erier att både barn och föräldrar har svårt att förstå?

Är det rimligt att det gigantiska experiment­et med digitalise­ring av den svenska skolan får fortsätta, trots att forskning på området visar att läsförståe­lsen blir sämre?

Den svenska skolan har under decennier fungerat som en lekstuga för klåfingrig­a politiker och pedagoger. Förändring­ar har genomförts utan någon som helst evidens. Länge ansågs inom pedagogike­n att evidensbas­erad forskning inte lämpade sig i skolans värld.

I dessa valtider framställs det ofta som om friskolorn­a är den svenska skolans

största problem. Ingen hade varit gladare än jag om det hade varit så enkelt. Tyvärr är problemen mycket större än så. Efter att ha arbetat länge som universite­tslärare kan jag bara konstatera att om jag hade behandlat mina studenter som den svenska skolan behandlar sina elever, hade det blivit ett ramaskri.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Skolan har under decennier fungerat som en lekstuga för klåfingrig­a politiker och pedagoger, menar insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Skolan har under decennier fungerat som en lekstuga för klåfingrig­a politiker och pedagoger, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden