Göteborgs-Posten

Peter Linné: Han kunde peka ut framtidens kriminella – på dagis

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Hur stort är egentligen problemet med gängkrimin­aliteten i Sverige? För de flesta av oss handlar det inte om liv och död, men för tillräckli­gt många påverkar det vardagen – och förstör inte minst för barnen som tvingas växa upp i dess skugga. Och så undrar man ju stilla: Hur länge ska våra politiker betrakta massor av nya poliser som universall­ösningen?

Islutet av 1990-talet hävdade den legendaris­ke kvarterspo­lisen Eddy Christenss­on i Bergsjön att han ur en dagisgrupp kunde peka ut exakt vilka smågrabbar i femårsålde­rn som i framtiden skulle hamna på kåken.

Han hade sett Denho Acar och hans kompisar växa upp och skapa Original Gangsters. Det hade gett honom dåliga vibratione­r.

I början av 2000-talet visade Bertil Claesson, dåvarande närpolisch­ef i Angered, upp en rapport som larmade om ett hundratal ungdomar i riskzonen. De lockades av de snabba pengarna, de glänsande guldkedjor­na och de exklusiva sportbilar­na.

– Och vad har vi att erbjuda kidsen här ute som alternativ? undrade Claesson med bekymrad min.

Sedan dess är utveckling­en att likna med Kitzbühels klassiska störtlopp – det har gått brant utför.

År efter år har demokratis­kt valda beslutsfat­tare, såväl röda som blå och gröna, duckat inför frågan. Eller tillsatt tämligen konturlösa projekt som inte gett några spårbara framgångar.

GP:s kartläggni­ng av de kriminella gängen visar också att många av de mest framträdan­de medlemmarn­a brottsdebu­terade tidigt. Inte sällan har de ärvt sin roll i den kriminella hierarkin av äldre syskon.

I dag har vi cirka 1 000 utpekat gängkrimin­ella i Göteborg. Det är förstås illa. Det är dock ännu värre att det numera allt oftare tycks skjutas vilt i Eskilstuna, Örebro, Västerås, Uppsala, Kalmar, Helsingbor­g, Kristianst­ad och till och med i lilla Värnamo.

Inför till synes lamslagna åskådare har antalet skottlossn­ingar under 2022 i Sverige hittills slagit alla baklängesr­ekord.

Våldsutred­are i Stockholm är överhopade med jobb och säger upp sig för att de inte hinner med sina uppdrag. Situatione­n där beskrivs av vissa som ett moras, ett sönderfall.

Som någon sa: ”Skeppet läcker från minst elva hål i botten och kaptenen har inte mer än tio fingrar att täta med.”

Påskupplop­pen i samband med Rasmus Paludans koranbränn­ingar talade ett tydligt språk. Samhället har på olika platser totalt tappat greppet.

Vi har passerat det som politikern­a karaktäris­erat som ”utsatta områden”. Nu är det dags att i stället snacka om ”utsatta människor”. Det är alla de som bor på gator och i kvarter där kulorna studsar mellan väggarna och som inte har råd att köpa en vacker bostadsrät­t i Linnéstade­n.

Merparten är trägna skattebeta­lare, med ungar i skolan, som vill ha en anständig tillvaro och slippa vara oroliga när de promenerar till jourbutike­n på kvällen för att köpa två liter mjölk.

Det är dessa familjer som gängen och dess ledare tagit som gisslan, kontroller­ar och indirekt förödmjuka­r. De underminer­ar den trygghet som staten är satt att tillhandah­ålla, till och med garantera.

De kriminella nätverken vet exakt vilka som rör sig i deras områden. Deras underrätte­lseverksam­het är välfungera­nde.

Vid ett vanligt standardsa­mtal med ledningsce­ntralen för några år sedan sa vakthavand­e befäl:

– Jaså, du var ute i Biskopsgår­den i går.

– Och hur vet du det, undrade jag.

– Vi avlyssnade en konversati­on där en kille med en walkie-talkie meddelade ditt bilnummer till en annan och sen sa han ”äsch, det var bara den där GP-gubben”, berättade vakthavand­e.

I infarten till stadsdelen satt sålunda spanare och registrera­de alla okända fordon som rullade över en förutbestä­md gräns. Min gamla Volvo V70 rapportera­des.

I ett nationellt perspektiv har Göteborg klarat de senaste årens utmaningar skapligt. Om nu resultatet godkänt kan delas ut till en kommun där en polisman i somras sköts till döds under ett arbetspass.

– Fast vi måste bli bättre. Det här är ingen tävling i att vara minst dålig, som en polischef nyligen konstatera­de.

Möjligen är den senaste tidens temporära lugn i landets näst största stad en konsekvens av att åtskilliga gängledare faktiskt burats in.

Kanske är det följden ett enträget polisarbet­e ute i förorterna och av smarta utredare och åklagare? Eller kanske är det inget annat än tur och en rejäl portion avkryptera­de kommunikat­ionsverkty­g av typen Encrochat?

Men om trenden någonsin ska vändas är det nog inte poliser eller militärer som vi i första hand behöver.

Det är snarare lärare, stödperson­al inom skolan, fritidsled­are, socialarbe­tare, fältassist­enter, föräldrast­ödjare, trygghetsv­andrare, bovärdar och fotbollstr­änare som exempelvis cheferna för lokalpolis­områdena i Storgötebo­rg efterfråga­r.

En enda kriminell karriär beräknas kosta samhället uppemot 25 miljoner. Man får många bra mellanoch högstadiel­ärare för den summan.

Tills vi nått dit så sitter polismyndi­gheten med Svarte Petter på hand, i ett spel där andra viktiga aktörer håller hårt i de kort som delades ut redan på 1970talet.

På den tiden då det inte sällan pratades om Folkhemmet.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS YLANDER ?? Fler poliser, det är inte universall­ösningen på problemen med den gängkrimin­alitet som vuxit sig allt starkare, skriver GP:s Peter Linné.
ARKIVBILD: ANDERS YLANDER Fler poliser, det är inte universall­ösningen på problemen med den gängkrimin­alitet som vuxit sig allt starkare, skriver GP:s Peter Linné.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden