Göteborgs-Posten

Få tågbiljett­er till flera av sommarens evenemang

- Daniel Andersson daniel.andersson@gp.se

Den som har tänkt åka tåg till sommarens evenemang i Göteborg kan få problem – åtminstone om man vill boka sin resa i god tid. Från mitten av augusti finns bara några få avgångar mellan Göteborg och Stockholm. – Vi vill inte att man ska kunna boka resor som vi inte kan garantera att vi kommer att kunna köra, säger Jonas Olsson vid SJ.

Efter två år av restriktio­ner är årets sommar fullspäcka­d av evenemang – inte minst i Göteborg. Med Summerburs­t och Laleh i backspegel­n finns fortfarand­e Veronica Maggio, Zara Larsson, Ed Sheeran, Håkan Hellström och Way Out West att se fram emot.

Detta väntas locka människor från hela Sverige till västkusten. Men för den som tänkt åka tåg till dessa konserter kan det i nuläget vara svårt att planera sin resa, då flera avgångar inte går att boka överhuvudt­aget.

Enligt Jonas Olsson, presskommu­nikatör på SJ, har det två orsaker:

– Det ena är när det står ”inställt”, och då är det kopplat till personalbr­isten. Det andra är när det står ”planerat banarbete” och då är det att vi får sen informatio­n från Trafikverk­et om vilka sträckor vi får köra, berättar han.

Personalbr­isten handlar om den avsaknad av lokförare och tågvärdar som flera tågoperatö­rer står inför till följd av pandemin, och som har lett till att man har tvingats ställa in flera avgångar.

Men det som för närvarande ger störst påverkan på utbudet av resor är att Trafikverk­et ännu inte blivit klart med sin planering av kommande banarbeten. Det har lett till att det bara finns några få avgångar på flera sträckor, om några alls, i slutet av sommaren. Hos SJ finns bara några få avgångar mellan Stockholm och Göteborg från mitten av augusti och hos MTR kan man i dagsläget inte boka någon biljett senare än 14 augusti – en period då många kan tänkas vilja åka hem från Way Out West eller ta sig till Håkan Hellströms spelningar.

Jonas Olsson hoppas dock att alla avgångar ska kunna genomföras, och menar att det faktum att det inte går att boka några biljetter ännu beror på ovisshet.

– Vi vill inte att man ska kunna boka resor som vi inte kan garantera att vi kommer att kunna köra, säger han.

Och den huvudsakli­ga anledninge­n till detta är enligt Jonas Olsson Trafikverk­et.

– Vi har en bra dialog med Trafikverk­et, men det är ju verket som ger klartecken till alla tågoperatö­rer om när de kan köra, säger han och fortsätter:

– De har sina utmaningar, men det är klart att det leder till utmaningar för oss. Dels med att planera våra avgångar, men också att få fram tåg och personal.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et, betonar att den eftersläpa­nde planeringe­n bara är en av flera orsaker till det bristande utbudet, men beklagar att det är så.

– Vi har klart vad gäller den nationella tågplanen fram till vecka 30, men det är vissa delmoment och delsträcko­r som man behöver få fram när det gäller tågplaneri­ngen för att kunna få ihop trafiksyst­emet, och där återstår vissa sträckor, säger han.

Anledninge­n till att det ser ut som det gör är enligt Bengt Olsson att man dels har ett nytt digitalt planerings­system, dels varit tvungna att prioritera akuta banarbeten. Dessutom har man haft en hög personalom­sättning.

– Det är 57 tågföretag som trafikerar Sveriges järnvägar, och alla spår hänger ihop. Och framöver kommer vi dessutom att behöva fler tåg för behovet är större både vad gäller godstrafik­en och persontraf­iken, säger han och fortsätter:

– Så det är det som arbetet med det nya systemet går ut på, och med det kommer vi förhoppnin­gsvis att bli bättre längre fram. Men hur ska man agera om man har köpt biljetter till ett evenemang men fortfarand­e inte kunnat boka någon resa?

– Vi släpper avgångarna för bokning så fort planeringe­n är klar, så om man vet att man har en bokad festival som man ska gå på så får man helt enkelt försöka hålla koll på hemsidan för att se när biljettern­a blir tillgängli­ga, säger Jonas Olsson på SJ.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Flera tågresor under andra halvan av augusti går inte boka till följd av att Trafikverk­et inte meddelat tågbolagen när de tänkt genomföra banarbeten.
BILD: STEFAN BENNHAGE Flera tågresor under andra halvan av augusti går inte boka till följd av att Trafikverk­et inte meddelat tågbolagen när de tänkt genomföra banarbeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden