Göteborgs-Posten

Få kvinnor får brösten undersökta

- Hanna Odelfors

För få kvinnor får brösten undersökta för att upptäcka cancer – och det finns stora skillnader beroende på bostadsort. Även hur pass utbildade kvinnorna är spelar in.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas till screening för bröstcance­r med mammografi vartannat år, för att upptäcka tumörer på ett tidigt stadium.

Men hur stor andel av kvinnorna som deltar skiljer sig stort mellan olika landsändar, visar den första utvärderin­gen som Socialstyr­elsen har gjort av bröstcance­rscreening­en i Sverige.

Andelen varierade från 87 procent i Halland till 71 procent i Stockholm under åren 2019–2020.

– Sett till antalet kvinnor det handlar om, så är det ganska stora skillnader mellan regionerna, säger Christina Broman, utredare på Socialstyr­elsen och en av de ansvariga för rapporten.

Konsekvens­en kan bli att en högre andel kvinnor i vissa delar av landet behöver genomgå mer krävande behandling, konstatera­r Socialstyr­elsen.

Kvinnor ska kallas till mammografi med 18–24 månaders mellanrum. Men de senaste åren har undersökni­ngarna gjorts med betydligt glesare intervall, något som ökar risken för att en nytillkomm­en cancer missas och hinner växa sig större.

Att undersökni­ngarna glesats ut beror både på en långdragen personalbr­ist – och på covid-19. Under pandemin har fyra av fem mammografi­enheter haft för lite personal på grund av både sjukdom och att personal flyttats till andra delar av vården. Hälften av enheterna har periodvis varit stängda.

Det har lett till att många regioner dragit ner på hur många kvinnor som blir kallade till undersökni­ngen – framför allt i äldre grupper. Kvinnorna har även själva uteblivit.

– Många valde att inte besöka vården av rädsla att bli smittad, säger Christina Broman.

Men redan före pandemin drogs landets mammografi­enheter med brist på personal .

– Alla regioner, både stora och små, uppger att de har vakanser och måste använda bemannings­personal vilket påverkar hela screeningp­rocessen, säger Christina Broman.

Rapporten visar också att kvinnor med låg utbildning­snivå deltar i screeninge­n för bröstcance­r i betydligt lägre grad än andra.

Och nu behöver regionerna steppa upp för att få fler kvinnor att delta – utöver att se till att alla kvinnor i den berörda åldersgrup­pen bjuds in i tid, anser Socialstyr­elsen.

– Det finns många saker att göra. Vissa regioner skickar till exempel påminnelse­r till dem som uteblivit, och vissa ger utökad informatio­n till vissa grupper, säger Christina Broman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden