Göteborgs-Posten

Linda hittade krossade svanägg på Ringön

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Linda Pedersén skulle titta till ett par svanägg på sin lunchprome­nad på Ringön. Då såg hon att äggen i boet var krossade av en sten. – Jag blev nästan chockad för man tror inte att sånt där pågår i närheten av sig själv.

I flera veckor har Linda Pedersén tagit samma lunchprome­nad på Ringön med sin hund. På vägen har hon kollat till ett svanpar som byggt ett bo och lagt ägg nere i vattnet. I måndags var det dags att titta till dem igen.

– Jag gick där i fredags och då var det som det brukade. I går tänkte jag att nu kanske de har kläckts. Då ser jag att det ligger en kullersten, eller stor gatsten vid boet. De två äggen var helt krossade och det låg skal där. Man såg också att det var något litet, ja som en liten kropp där under, säger hon.

Hennes slutsats är att någon kastat stenen på äggen.

– Den kan inte bara trillat dit. Det finns inga gatstenar där utan det är någon som kastat den och prickat boet.

Trots att ungarna nu inte finns mer dröjer sig svanföräld­rarna kvar vid sitt bo.

– Det känns jättetragi­skt, självklart. Man funderar på vad det är för person som gör en sån här sak. Det kommer vi ju aldrig få veta men jag tycker det är värt att skriva så att folk får veta att sånt här pågår.

Sebastian Ek är viltrehabi­literare på fågelcentr­alen i Västra Götaland. Han säger att det är normalt att svanarna dröjer sig kvar vid boet även om ungarna inte längre finns kvar.

– De har ju valt den här platsen av en anledning, att de tyckt att den har alla resurser de behöver. De fattar inte riktigt beslutet att nu funkar inte det här, nu får vi byta plats. Det kan hända till andra säsonger men för den här säsongen befinner de sig där.

Om ett svanpar förlorar ägg tidigt under säsongen kan de få för sig att lägga nya ägg, men i slutet av juni är det på gränsen till för sent.

– Känslomäss­igt finns det inga direkta studier. Men man kan tänka sig att eftersom de har samma hormonella signaler som vi och andra ryggradsdj­ur, att de säkerligen känner någon slags stress eller något som kan likna sorg när de misslyckas med det som de är betingade att göra, att lägga ägg.

 ?? BILD: PRIVAT ?? När Linda Pedersén tittade till svanparet i måndags låg gatstenen i boet. De två äggen var krossade och ungarna i dem döda.
BILD: PRIVAT När Linda Pedersén tittade till svanparet i måndags låg gatstenen i boet. De två äggen var krossade och ungarna i dem döda.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden