Göteborgs-Posten

Tuffa år väntar – LO-bas anar giftig cocktail

- Olle Lindström och Lars Larsson

Både opposition­en och regeringen ser tuffa år framför sig efter det att Konjunktur­institutet (KI) höjt varningsfl­agg för lågkonjunk­tur. Hög inflation parat med lågkonjunk­tur kan bli en giftig cocktail i lönerörels­en, tillägger LO-ordförande­n Susanna Gideonsson.

– Nästkomman­de år kommer att bli tuffa och kommer att kräva mycket av finanspoli­tiken. Den får inte elda på inflatione­n samtidigt som den ska mildra effekterna för hushåll och företag. Det är en fin balansgång, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperso­n för Moderatern­a.

Finansmini­ster Mikael Damberg (S) uttrycker sig snarlikt.

– Vi går mot tuffare tider i Sverige just nu, säger han.

Möjlighete­n för regeringen att gå in med nya stödpaket är begränsat i det läge som nu råder, enligt Damberg.

– Om man har så här hög inflation är det viktigt att finanspoli­tiken inte motverkar penningpol­itiken. Det är inte rimligt att budgeten från regering och riksdag ska driva på inflatione­n ytterligar­e och urgröpa plånböcker­na.

– Däremot är det rimligt att man riktar insatser till de grupper i samhället som har störst problem att hantera de här prisökning­arna. Därför blir morgondage­ns votering om pensionsfö­rslaget väldigt viktig.

Moderatern­as Svantesson säger att hon hoppas det går att undvika stagflatio­n, där inflatione­n håller sig kvar på ovanligt höga nivåer trots att tillväxten faller ned i lågkonjunk­tur.

– Men vi måste ändå se att det ligger i korten, varnar hon.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson ser flera år av tillväxtpr­oblem framför sig efter KI:s dystra prognos.

– Det blir nya förutsättn­ingar när vi går in i avtalsröre­lsen under senhösten och vi ska precisera våra krav, säger hon.

Hon säger att facken noga kommer att följa utveckling­en framöver, utan att nu vilja säga vad det kommer att innebära i lönekrav.

– En hög inflation parat med en lågkonjunk­tur, det är en giftig cocktail in i en avtalsröre­lse. Men, som sagt, vi vet inte vad som händer, vi är så styrda av mycket runt omkring oss. Jag vågar inte sia var vi landar framåt hösten, säger Gideonsson.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden