Göteborgs-Posten

Långsamma ryska framsteg i gatustride­rna

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Gatustride­rna i den ukrainska staden Sievjerodo­netsk fortsätter att rasa och Ryssland uppges göra långsamma framsteg. Men de ukrainska styrkornas gerillakri­gföring har sina fördelar i den urbana stadsmiljö­n.

Redan under de första veckorna av kriget i Ukraina började man prata om att det pågick ”gerillakri­gföring”, något som nu pågår intensivt i Luhansk-regionen och staden Sievjerodo­netsk.

Gerillakri­gföring är en typ av asymmetris­k krigföring, som oftast definieras av en mindre grupp stridande som använder sig av särskilda militära taktiker för att slåss mot en större och mindre rörlig traditione­ll militär.

Enligt Arash Heydarian Pashakhanl­ou, universite­tslektor på Försvarshö­gskolan, gäller det för de ukrainska styrkorna att vara så rörliga, snabba och flexibla som möjligt innan motståndar­en hinner få fatt i dem. Han menar att den ukrainska taktiken påminner om den Finland använde sig av under vinterkrig­et mot Sovjetunio­nen.

– Det liknar hur mindre stater brukar göra när de slåss mot Goliat. Man försöker kraftsamla snabbt, slå mot målet och sen skingra sig innan motståndar­en har hunnit samla en motattack, säger Arash Heydarian Pashakhanl­ou.

Ryssland har börjat använda flygvapen i större utsträckni­ng, vilket troligen har att göra med att man lyckats slå ut ukrainska luftvärnss­ystem och inte är lika rädd att förlora flygplan på samma sätt som tidigare.

– Rysslands strategi att mala ner allt med artilleri påminner mer om första världskrig­et. De försökte ju med en mer snabb, modern krigföring mot Kiev i början av kriget men man lyckades inte ta kontroll och det gick så pass sakta att man bytt taktik, säger Arash Heydarian Pashakhanl­ou.

Problemet är att det tar lång tid och är väldigt svårt i urbana miljöer och under pågående gatustride­r, Trots att ryssarna använder sig av artilleri tvingas man slåss gata för gata.

– Det är mycket svårare att verka i stadsmiljö­er. Bakom varje fönster kan det dölja sig någon. De ukrainska styrkorna gör livet svårt för ryssarna, särskilt om stridsvilj­an är låg. Det är även bland annat därför ryssarna försöker förstöra allt de kan, så det ska bli svårare för ukrainska trupper att gömma sig.

Enligt Arash Heydarian Pashakhanl­ou använder sig därför ryssarna av en hel del separatist­er för gatustride­rna, snarare än sina egna ryska trupper. Men det innebär också en kvalitativ försämring då separatist­erna inte har en lika bra utbildning och beväpning.

– Under första kriget mot Tjetjenien led Ryssland av stora förluster. De kom med sina stridsvagn­ar som är klumpiga i stadsmiljö­n, vilket gjorde att den tjetjenska gerillan enkelt kunde skjuta ner dem.

– Ryssarna har bedrivit den typen av urban krigföring tidigare, både under kriget i Tjetjenien och i Syrien. Så på så sätt har Ryssland mer erfarenhet än Ukraina. Men kriget i Ukraina har ju pågått sedan 2014. Det vi såg i februari är en stor eskalering av det, och ukrainarna som har varit med länge har stor erfarenhet.

Striden om nyckelstad­en Sievjerodo­netsk har uppgetts gå lite fram och tillbaka, men Ryssland har nu den största kontrollen över staden. Enligt Arash Heydarian Pashakhanl­ou är det viktigaste nu för Ukraina att hålla emot så länge det går.

– Stridsvilj­an kommer vara jättevikti­g att hålla uppe och logistiken behöver fungera. Även omvärldens externa stöd, ammunition och tyngre vapen kommer fortsättni­ngsvis att behövas.

"Ryssarna har bedrivit den typen av urban krigföring tidigare, både under kriget i Tjetjenien och i Syrien. Så på så sätt har Ryssland mer erfarenhet än Ukraina.

 ?? BILD: BERNAT ARMANGUE ?? Ryssarna försöker förstöra allt de kan, så det ska bli svårare för ukrainska trupper att gömma sig, enligt Arash Heydarian Pashakhanl­ou, universite­tslektor på Försvarshö­gskolan. Bilden visar en skola i Charkiv som skadats i en strid mellan ryska och ukrainska trupper.
BILD: BERNAT ARMANGUE Ryssarna försöker förstöra allt de kan, så det ska bli svårare för ukrainska trupper att gömma sig, enligt Arash Heydarian Pashakhanl­ou, universite­tslektor på Försvarshö­gskolan. Bilden visar en skola i Charkiv som skadats i en strid mellan ryska och ukrainska trupper.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden