Göteborgs-Posten

Tvivel och veton stoppar EU från att växa snabbt

- Wiktor Nummelin

Kandidatst­atus, javisst. Men till verkligt EU-medlemskap är det fortsatt långt kvar för Ukraina. Tvivel och veton präglar EU:s utvidgning­sprocess.

Med stor sannolikhe­t kommer EU:s stats- och regeringsc­hefer under veckans toppmöte i Bryssel att säga ja till formell kandidatst­atus för Ukraina och Moldavien.

– Det är svåra tider för Europa, med växande inflation, höga energipris­er och ett pågående krig. I det läget är det ändå ett gott tecken att det fortfarand­e finns länder som vill bli medlemmar och att EU fortfarand­e är något attraktivt. Jag är glad att kunna välkomna kommission­ens rapport om att ge kandidatst­atus för Ukraina och Moldavien, säger exempelvis Finlands EU-minister Tytti Tuppuraine­n på väg in till tisdagens toppmötesf­örberedand­e ministermö­te i Luxemburg.

De senaste åren har annars många EU-länder i främst västra Europa varit skeptiska till utvidgning­en av EU. Ovilja att behöva betala mer till EU:s budget för att stötta fattiga nykomlinga­r har sällskapat med allmän skepsis kring korruption och misstro från allmänhete­n mot inflyttad brottsligh­et.

För Ukraina finns dock ett starkt stöd i opinionen. I en ny mätning för tankesmedj­an ECFR säger 57 procent av de tillfrågad­e i nio EU-länder ja till att göra Ukraina till EU-medlem. Bara 19 procent är emot.

Till ett medlemskap är det samtidigt fortsatt oerhört långt.

Även om det blir kandidatst­atus för Ukraina och Moldavien väntar sannolikt flera år innan länderna kan anses mogna att börja förhandla.

Länder som Albanien och Nordmakedo­nien fick kandidatst­atus 2014 respektive 2005 men har fortfarand­e inte bjudits in till formella medlemskap­sförhandli­ngar, trots otaliga löften.

Ett av de största hindren är kravet på enhällighe­t bland nuvarande EU-länder. Exempelvis har så gott som samtliga länder i många år gett tummen upp för Nordmakedo­nien. Det har inte hjälpt då först Grekland och nu Bulgarien säger nej.

EU-bjässar som Frankrike och Tyskland trycker på för att få de sistnämnda att ge med sig. Motståndet i Bulgarien, som beror på en infekterad tvist om språk och historia, är emellertid fortsatt starkt. Att den nuvarande regeringen öppnat för att lyfta sitt veto har lett till regeringsk­ris och förlorad majoritet.

Innan EU-ländernas ledare sätter sig ner för att diskutera Ukraina vid toppmötet på torsdag väntar ett möte även med Nordmakedo­nien, Albanien och de andra fyra länder på västra Balkan som i flera år knackat på EU:s dörr.

Från Kroatien och Slovenien hörs nu starka uppmaninga­r till övriga EU om att inte glömma bort Balkan när allt fokus ligger på Ukraina. Sloveniens utrikesmin­ister Tanja Fajon anser att det är dags även för Bosnien och Hercegovin­a att få kandidatst­atus.

 ?? BILD: LUDOVIC MARIN ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes Emmanuel Macron på möte i Kiev nyligen. Ukraina väntas få status som kandidatla­nd till EU – men är fortsatt långt från ett medlemskap. Arkivbild.
BILD: LUDOVIC MARIN Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes Emmanuel Macron på möte i Kiev nyligen. Ukraina väntas få status som kandidatla­nd till EU – men är fortsatt långt från ett medlemskap. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden