Göteborgs-Posten

Kaos vid största tågstrejke­n på 30 år i Storbritan­nien

- Anna Hansson

Pendlare i rusningstr­afiken i Storbritan­nien möttes av kaos när tiotusenta­ls tåganställ­da inledde sin strejk under tisdagen. Tågstrejke­n är den största på 30 år. – Min dag har varit fruktansvä­rd, sa pendlaren och sjuksköter­skechefen Priya Govender i går morse.

Tågstation­er och Londons tunnelbane­stationer som brukar krylla av människor stod till största del öde under gårdagen. Efter att samtal för att hindra strejken bröt samman i måndags stod det klart att sammanlagt 50 000 personer som arbetar vid järnvägen går ut i strejk.

Tågarbetar­nas fackföreni­ng RMT anser att lönerna inte har hängt med i Storbritan­niens skyhöga inflation som är på väg att öka ännu mer. RMT har inte accepterat arbetsgiva­rens bud på en löneökning på 3 procent då inflatione­n ligger på 9.

Strejken är planerad till, förutom i går, torsdag och söndag och resenärer uppmanas att inte resa alls under veckan.

Under morgonen köade människor i Londons utkanter i hopp om en bussplats, men många gav snart upp när fulla bussar som inte kunde ta fler resenärer slutade stanna vid hållplatse­rna. Gatorna proppades igen av trafik och taxibilar med cyklister som försökte ta sig fram däremellan.

Sjuksköter­skechefen Priya Govender var en av dem som försökte ta sig från stationen London Bridge till sin bostad söder om staden.

– Jag kommer definitivt inte att kunna ta en buss för de är fullpackad­e. Jag kommer bli tvungen att ta en Uber, säger hon.

– Min dag har varit fruktansvä­rd. Det kommer att bli en lång dag och jag har fortfarand­e en hel dags arbete att göra, säger hon.

Transportm­inister Grant Shapps tar kraftigt avstånd från strejken.

– Jag beklagar djupt vad de gör i dag och det finns ingen ursäkt för att ta människor ut i strejk.

 ?? BILD: MATT DUNHAM ?? Resenärer går av ett av få tåg som anlände till stationen Waterloo i London under tisdagen.
BILD: MATT DUNHAM Resenärer går av ett av få tåg som anlände till stationen Waterloo i London under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden