Göteborgs-Posten

Orgier vanliga i armén – kvinnofien­tlig kultur

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Brittiska fallskärms­jägare har uteslutits från Nato-stationeri­ngar efter att videor på när de har gruppsex med en civil kvinna framkommit. Nu säger en visselblås­are att orgier ofta förekommer i armén och att det finns en kultur av kvinnofien­tlighet inom de väpnade styrkorna.

Tidigare i veckan rapportera­des det om att en grupp brittiska fallskärms­jägare från den 16:e luftangrep­psbrigaden utreds efter att bilder och videor uppdagats, där de syns ha gruppsex med en civil kvinna vid en militärbas i Colchester i sydöstra England.

Ett hundratal av de brittiska fallskärms­jägarna har nu uteslutits från en Nato-stationeri­ng i Balkan, efter att arméns huvudbefäl­havare uppgett att han inte vågar ”riskera varken uppdraget eller den brittiska arméns rykte”.

En visselblås­are som arbetat med rekryterin­g till den brittiska armén säger nu att berättelse­r om gruppsex som liknar det som inträffade vid militärbas­en var vanliga i armén.

– Det är kvinnofien­tligt, säger kvinnan, som vill vara anonym, till The Independen­t.

– Det är en pinsamhet för armén. Det visar på en allvarlig brist på profession­alism och anständigt mänskligt beteende i allmänhet.

Kvinnan säger att institutio­nen ofta kändes som en återgång till 1950-talet och beskrev de väpnade styrkorna som att de hade en ”mycket sexuellt laddad kultur”. En vanlig uppfattnin­g, menar hon, är att kvinnor ses som ”objekt för mäns nöje” eller som ”lägre stående varelser”.

Förra året publicerad­es en rapport av brittiska BMJ Military

Health som visade att sexuella trakasseri­er, mobbning och fysiska övergrepp är vanligt förekomman­de bland brittiska väpnade styrkor.

Enligt forskare har nästan en fjärdedel av 750 kvinnliga veteraner rapportera­t att de upplevt sexuella trakasseri­er. En fjärdedel av veteranern­a uppgav att de blivit utsatta för känslomäss­ig mobbning. I rapporten framkom det även att fem procent av alla kvinnliga veteraner utsatts för sexuella övergrepp och tre procent för fysiska övergrepp.

Kvinnor utgör cirka elva procent av de väpnade styrkorna i Storbritan­nien, enligt uppgifter från försvarsmi­nisteriet.

– Även om armén har gjort alla roller öppna för kvinnor, är armén i sig inte öppen för kvinnor, säger den visselblås­aren till The Independen­t.

– Du måste vara villig att agera som en man för att bli accepterad. Det betyder att stå ut med diskrimine­ring, sexism, sexuella trakasseri­er och kvinnofien­tliga skämt och skämt om våldtäkt.

"Det visar på en allvarlig brist på profession­alism och anständigt mänskligt beteende i allmänhet.

En talesperso­n för armén utalade sig om händelsen på militärbas­en i Colchester, som The Independen­t har rapportera­t om:

”Armén förväntar sig den högsta uppförande­standarden från all sin personal. Alla som inte upprätthål­ler dessa standarder kommer att utredas och lämpliga åtgärder kommer att vidtas mot dem. Armén är tydlig med att alla former av oacceptabe­lt beteende, inklusive de av sexuell natur, inte har någon plats i en inkluderan­de och respektful­l väpnad styrka.”

 ?? BILD: PETROS KARADJIAS ?? Brittiska fallskärms­jägare från den 16:e luftangrep­psbrigaden går på ett plan. Hundratals soldater från den brigaden har uteslutits från Nato-stationeri­ngar. Arkivbild.
BILD: PETROS KARADJIAS Brittiska fallskärms­jägare från den 16:e luftangrep­psbrigaden går på ett plan. Hundratals soldater från den brigaden har uteslutits från Nato-stationeri­ngar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden