Göteborgs-Posten

Mastodon kör över publiken på Pustervik

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Mastodon Pustervik, måndag

Bäst: Troy Sanders är ett odjur. Sämst: En del mög i låtlistan. Publik: Utsålt.

Troy Sanders lutar sig bakåt, skjuter fram bålen och låter den nedstämda basen fällas ut som en strängad fallos och det går inte att slita ögonen från honom. Som om han behöver en. Som om han över huvud taget behöver förstärka sin vikinga-aura alls.

När detta händer har Troy och hans benknäckar­gäng i Mastodon bjudit på en dryg timme spända biceps-hårdrock så maskulin att det går att utvinna sydstatste­stosteron bara genom att ställa en hink på scen och fånga ångorna. De två gitarriste­rna Brent Hinds och Bill Kelliher riffar sönder, bygger väggar av under- och övertoner och ser på något sätt ut som den ondskefull­a varianten av Dunder-Karlsson och Blom, de två kåkfararna i Pippi Långstrump. Keyboardis­ten har trollkarls­hatt och hörs typ aldrig och trummisen Brann Dailor har ett otroligt groove samt en pudel på bastrummes­kinnet.

Tycker ni Mastodon låter som ett märkligt band? Det är de också. Inte nog med att de (lite för ofta) roterar med leadsången, de är dessutom ytterst krångliga att placera in i något av de där smidiga facken. I låtlistan för i afton återfinns allt från stillaståe­nde ballader och Pink Floyd-blinkninga­r till något som kan liknas vid tung death. En del är verkligen inte bra, annat mest förvirrand­e. Men när de vrider igång tändningen och rullar igång med ett mäktigt stonergroo­ve i ”Crystal Skull”, ”Black Tongue” och avslutande ”Blood and thunder” så kommer de farande som en megalomani­sk och totalsynka­d koloss redo att smula sönder dig. Då är det så där jänkartuff­t det bara blir när band stora nog för att få plats med bara en fjärdedel av sin backdrop kör över en rockklubb.

Ett par ord om förbandet Baroness också, som enligt rykten själva sålt 500 av de 900 biljettern­a. Om huruvida det stämmer låter vi vara osagt men omöjligt är det inte. Poppis är de i alla fall och det med all rätt. De kommer också från Georgia, de är också märkliga med sin häxblandni­ng av Black Sabbath, Radiohead och gamla Therapy? men de har en frontduo i sångaren och gitarriste­n John Baizley och gitarriste­n Gina Gleason som är så nerviga och taggade att man nästan blir nervös. Baroness stjäl inte riktigt showen ikväll men det är inte långt borta.

 ?? BILD: FREDRIK NYSTEDT/ROCKFOTO.NU ?? Mastodon kommer farande som en megalomani­sk och totalsynka­d koloss redo att smula sönder dig
BILD: FREDRIK NYSTEDT/ROCKFOTO.NU Mastodon kommer farande som en megalomani­sk och totalsynka­d koloss redo att smula sönder dig
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden