Göteborgs-Posten

Intresset för romantik ökar hos bokläsare

-

Romantik, trädgård, tarot och andlighet. Intresset för just dessa ämnen har skjutit i höjden hos läsintress­erade svenskar.

Enligt ny försäljnin­gsstatisti­k från Adlibris har kategorin romantik ökat med 22 procent i Sverige sedan förra året. Bakom försäljnin­gsboomen ligger troligen fenomenet #booktook på Tiktok, samt det faktum att flera populära strömmade tv-serier baseras på böcker, exempelvis ”Bridgerton”.

På första plats på topplistan över genrer svenskar läser mest under sommaren ligger dock fortfarand­e spänning och deckare, följt av romaner, feelgood, biografier och fantasy.

”Romaner är utöver deckare självklara val under sommaren och i år ser vi att romantik och feelgood går starkt. I oroliga tider kanske den fysiska boken blir ett sätt att både koppla av och koppla bort omvärlden för en stund”, säger Taru Raita, expert på skönlitter­atur hos Adlibris, i ett pressmedde­lande.

Företaget presentera­r också en undersökni­ng gjord av Kantar Sifo med 1 000 personer där 87 procent säger att de kommer att läsa samma antal böcker eller fler än förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden