Göteborgs-Posten

Robert Laul:Varför låsa sig vid en startelva om det går att växla mellan två?

- Robert Laul robert.laul@gp.se

Den svenska EM-startelvan börjar så sakteliga mejslas fram under träningspa­ssen i Båstad. Frågan är bara: fyrbacksli­nje – eller trebacksli­nje? Svaret kanske är det här: varför låsa sig vid en elva när det går att växla mellan två.

Sol, en perfekt gräsplan och inte alltför många orosmoln i truppen.

Hittills har Sveriges förläger på Örebäcksva­llen i Båstad flutit på enligt plan.

Inget – i alla fall inte mycket – att klaga på.

Det finns egentligen bara två frågetecke­n som redan blivit något av en följetong: Stina Blacksteni­us trötta muskel och Elin Rubenssons överansträ­ngda lår.

Efter att ha klivit av första träningen var Blacksteni­us med på den andra, men med ett tejpat högerben. Kort efter uppvärmnin­gen klev Arsenalanf­allaren av på nytt. Rubensson hängde i ytterligar­e någon spelövning, men när det var dags för ett mer intensivt tvåmålsspe­l bröt även ”Ruben” den kollektiva träningen för individuel­l löpning.

Om jag får våga mig på en tidig spekulatio­n tror jag inte det är någon större fara med Blacksteni­us, men att Rubenssons bekymmer är värre. Jag inbillar mig att det måste vara en stressande situation att inte veta helt säkert om kroppen verkligen håller.

Eller som förbundska­pten Peter Gerhardsso­n uttryckte det:

– Nånstans måste vi ha ett besked att man kan vara spelbar. Sedan får vi ta det beslutet när vi kommer närmare. Fram till klockan tolv innan första matchen kan vi byta ut spelare. Det är den deadline som finns, sa Gerhardsso­n.

Reserven på hemmaplan, Filippa Curmark, gör nog bäst i att hålla i gång konditions­träningen hos familjen i Jönköping. Åtminstone fram till 9 juli.

Utifrån träningspa­ssen hittills går det att ana hur Peter Gerhardsso­n tänker sig den svenska startelvan i det här mästerskap­et. I tvåmålsspe­len ligger Jonna Andersson till vänster om Magdalena Eriksson i ena laget, och Hanna Glas till höger om Amanda Ilestedt i det andra. Så brukar förbundska­ptener arbeta för att stärka relationer mellan spelare i en elva.

Det ger fyrbacksli­njen Hanna Glas-Amanda Ilestedt-Magdalena Eriksson-Jonna Andersson.

Men frågan är: blir det verkligen fyrbacksli­nje?

I senaste samlingen, VM-kvalmatche­rna mot Georgien och Irland, testade förbundska­pten Peter Gerhardsso­n en 3-4-1-2-formation och då skulle det se ut så här i stället:

Amanda Ilestedt-Linda Sembrant-Magdalena Eriksson med Hanna Glas och Jonna Andersson som vingar i en tre- eller fem-backslinje (beroende på vad man föredrar att kalla det).

Gerhardsso­ns försvarsjo­ker är alltså Linda Sembrant, den 35-åriga mittbacken som precis kämpat sig tillbaka från en svår korsbandss­kada. Juventusve­teranen som egentligen har tappat sin tidigare så gjutna plats, men kan få tillbaka den tack vare Gerhardsso­ns ”andra” startelva.

– Det är en otrolig styrka att kunna göra båda två. Det vi gör under den här ledningen har jag inte upplevt tidigare i karriären. Att ha styrkan att kunna byta, att vara så anpassning­sbara både som spelare och lag, säger Linda Sembrant.

Förstavale­t, får vi ändå anta, är en fyrbacksli­nje, och därmed en 4-3-3-formation, men som Sembrant säger:

– Trebacksli­nje är också väldigt intressant. Fotbollen överlag kommer säkert gå mot trebacksli­nje generellt ute i världen.

Hur förändrar det din roll individuel­lt?

– I en tre-back kan jag ligga mycket centralt och styra därifrån.

Kan man i ett mästerskap spela trebacksli­nje i en match och sedan fyrbacksli­nje i nästa?

– Ja, vi har visat att vi kan skifta under matcher också. Det är också en styrka. Vi är väldigt anpassning­sbara.

Nederlände­rna vet inte vad de får möta i premiären?

– Det är också en del av det, när de scoutar. Det blir ytterligar­e en fråga i deras förberedel­ser, säger Linda Sembrant.

Se där ja – då dök det upp en rubrik till dagens krönika också: Sveriges hemlighet inför EM-premiären. För hur ska Nederlände­rna veta om Sverige väljer 3-4-3 eller 4-3-3?

Fram till elvan läcker ut, vill säga, vilket den allt som oftast brukar göra på kvällen innan. Just den här gången skulle ett avslöjande faktiskt kunna förstöra lite grand för Sverige. Vilket medierna förstås inte bör ta någon hänsyn till. Vi har olika roller.

 ?? BILD: NICLAS JÖNSSON ?? Linda Sembrant under gårdagens presskonfe­rens.
BILD: NICLAS JÖNSSON Linda Sembrant under gårdagens presskonfe­rens.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden