Göteborgs-Posten

Liberalern­a byter Jesus mot statlig värdegrund

Liberalern­as förslag att helt förbjuda religiösa friskolor är ogenomtänk­t. Dels kommer man inte åt islamistis­k påverkan på det sättet. Dels likriktar man den svenska skolan på den enda punkt där mångfalden verkligen betyder något.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Liberalern­a vill införa ett totalförbu­d mot religiösa friskolor. Förslaget motiveras med att partiet vill förbättra integratio­nen och värna elevernas frihet. Men det är en tankegång som haltar betänkligt. För det första har huvuddelen av de religiösa friskolorn­a inget med integratio­n att göra, om inte tanken är att frikyrklig­a ska integreras i det sekulära, statsindiv­idualistis­ka Sverige. En idé som borde vara väsensfräm­mande för ett gammalt frisinnat parti.

Det är uppenbart att Liberalern­a egentligen vill något annat. De vill komma åt skolor som präglas av islamistis­k indoktrine­ring, men vågar inte säga det öppet. I stället ska en mängd fungerande kristna friskolor slängas under bussen. Det går inte heller att påstå att muslimska friskolor per definition skulle vara dåliga för integratio­nen. Snarare kan en väl fungerande skola med traditione­lla, religiösa inslag motivera eleverna att anstränga sig och vara en motvikt till håglöshet och ghettokult­ur. Att problemsko­lor självklart ska stängas är en annan fråga.

När Liberalern­a påstår att de vill värna skolelever­nas frihet och personliga utveckling genom att inskränka föräldrarn­as möjlighet att överföra sina värderinga­r på sina barn ägnar de sig åt en i grunden socialisti­sk tankefigur. Staten ska befria barnen från familjen och ersätta familjens värdegrund med svensk statlig värdegrund. Liberalern­a har därmed placerat sig närmare det rödgröna laget i skolpoliti­ken. Staten ska forma alla svenska barn, helst likadant. Internatio­nellt sett har Sverige ett synnerlige­n likriktand­e skolväsend­e – utom just när det kommer till sådant som bör vara likvärdigt, såsom kvaliteten på undervisni­ngen och livschanse­r efter avslutad skolgång.

Det är faktiskt märkligt hur ett parti som säger sig vilja värna valfrihet och mångfald landar i slutsatsen att förespråka likriktnin­g där valfrihete­n har betydelse. Samtidigt ser man inte några problem med att försvara en pseudovalf­rihet på skolområde­t som enbart syftar till att medelklass­en ska kunna välja bort problemsko­lor, och därmed spä på segregatio­nen. Det blir inte godkänt i logik och argumentat­ionsförmåg­a.

L-förslaget blir inte bättre av att det är ett slag i luften även utifrån sina egna premisser. Islamister behöver inte driva friskolor med religiös profil för att bedriva indoktrine­ring – de kan bara kalla skolan något annat. Den nu nedstängda Vetenskaps­skolan i Göteborg är bara ett exempel på det.

Dagens religiösa friskolor är redan hårt reglerade, där de konfession­ella inslagen inte får ligga på lektionsti­d. Idén om en skola helt igenom befriad från religiösa inslag är extrem och krattar dessutom manegen för byråkrater som vill ta bort adventslju­sstakarna och skolavslut­ningarna i kyrkan. Liberalern­a – eller rättare sagt partiledni­ngen som här går emot sitt eget parti – bör tänka om i denna fråga om de vill bli tagna på allvar.

Liberalern­a har därmed placerat sig närmare det rödgröna laget

 ?? ARKIVBILD: JESSIE WARDARSKI ?? Att stänga alla religiösa friskolor löser vare sig integratio­nen eller ökar individens frihet.
ARKIVBILD: JESSIE WARDARSKI Att stänga alla religiösa friskolor löser vare sig integratio­nen eller ökar individens frihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden