Göteborgs-Posten

Landsbygde­n står ensam i kampen mot dieseltjuv­ar

- Mathias Bred Svenska Nyhetsbyrå­n

Dieseltjuv­ar har blivit en återkomman­de plåga på svensk landsbygd. När justitiemi­nister Morgan Johansson (S) nu säger rakt ut att det är de utsatta själva som måste skydda sig, röjer han bara det alla redan har förstått. I kampen mot de internatio­nella ligorna står landsbygds­bon ensam.

Det var i Sveriges radios Morgonekot som Morgan Johansson menade att de drabbade företagen tjänar ”en hel del pengar” och gott kan investera i sitt eget skydd (20/6). Det må sägas vara en märklig inställnin­g. Många av de som drabbas är enskilda företagare för vilka en tömd tank på en skogsmaski­n eller en grävare är ett hårt slag – inte minst med dagens dieselpris­er. För en åkare är innehållet i tanken nu för tiden ofta värt mer än själva lasten. Hela den svenska åkeribrans­chen kämpar dessutom redan med små marginaler, och i underläge mot utländska aktörer. Dieselstöl­derna är det som kan få bägaren att rinna över.

Skälet att justitiemi­nistern intervjuad­es om sin syn på dieselstöl­der var att dessa ökar kraftigt. Antalet anmälda dieselstöl­der fördubblad­es under första kvartalet i år, enligt siffror från Brottsföre­byggande rådet. Fler än 1 700 dieselstöl­der anmäldes under perioden januari till april. Värst utsatt är landsbygd och småorter längs de stora Europaväga­rna.

Visst kan enskilda ibland göra mer för att skydda sig. Men varför betalar vi skatt och varför har vi gett polisen våldsmonop­ol? Det är en olycka om trygghet från brott är något som bara de rikaste kan köpa sig till. Värt att nämna är att det är en ytterst liten risk för tjuvarna att åka fast. I Polisregio­n Väst klaras mindre än fyra procent av dieselstöl­derna upp, och det är av de fall som faktiskt handläggs.

Vad som gör folk särskilt ilskna över de internatio­nella ligorna som härjar på svensk landsbygd, är att myndighete­rna mer eller mindre tillåter det. Många av de kriminella reser fram och tillbaka med stöldgods över gränsen. Om Polisen och Tullverket skulle få tydliga signaler att politiken prioritera­de frågan borde det gå att snabbt bromsa ligornas framfart.

Ett parti som verkligen får problem med frågan om dieselstöl­der är Centerpart­iet. Historiskt har C represente­rat småföretag­are på landsbygde­n – människor som ofta har diesel i tanken. Men C är också det parti som vill att Morgan Johansson sitter kvar som justitiemi­nister – sannolikt också efter valet i höst. Hur får man ihop det?

Vad Sverige behöver är en majoritet i riksdagen som bestämmer sig för att satsa på tryggheten på svensk landsbygd. Det skulle kräva ett mer aktivt kontrollar­bete vid in- och utpasserin­g över gränsen. Det skulle också kräva en mer närvarande rättsstat utanför de stora städerna. Om folket själva förväntas ta lagen i egna händer och skydda sig mot tjuvarna kommer det leda utveckling­en i en ond spiral. Som det stod på de gamla tingshusen: Lands skall med lag byggas.

Fler än 1 700 dieselstöl­der anmäldes under perioden januari till april

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden