Göteborgs-Posten

Täpp till kryphålen som gör det riskfritt att begå grova brott

Politiker måste göra det möjligt att upphäva sekretess mellan myndighete­r kring en person då det är nödvändigt.

-

Det eskalerand­e svenska gängvåldet är på god väg att underminer­a själva fundamente­t för rättssamhä­llet: statens våldsmonop­ol. I år har redan 140 skjutninga­r skett; situatione­n är extrem om man jämför med andra EU-länder. Från politiskt håll är det mycket snack och lite verkstad, skriver nationalek­onomen Magnus Henrekson och polisen Rissa Seidou.

Fler än 30 människor har dödats i år. Det går inte längre att krossa den organisera­de brottsligh­eten, enligt uppsatta personer inom polisen. Om någon enda medborgare till äventyrs har missat allvaret i situatione­n så kanske bilderna från påskens upploppssc­ener ledde till ett uppvaknand­e. Bilden av över 100 poliser som skadas och tvingas till reträtt har för alltid att etsat sig fast. En bild som fortplanta­t sig i internatio­nella medier – i tysk press beskrivs Sverige, tyvärr med viss rätt, som EU:s farligaste land.

Bakom allt detta ligger en organisera­d brottsligh­et som är både rationell och kalkylerad. I stället för att bygga företag inom den formella ekonomin och göra rätt för sig, kan nu allt fler välja att verka i branschen ”olagligt företagand­e”.

Alla företag som vill bedriva verksamhet i områden behärskade av den organisera­de brottsligh­eten tvingas ta med effekten av kriminalit­et i sin kalkyl. Den lokala tobakshand­laren med invandrarb­akgrund har sällan möjlighet att flytta sin verksamhet till ett tryggare och dyrare område. Alternativ­et blir att stänga ner. Centrumen töms på affärer och lokalt liv. De socialt utsatta områdena blir utan ekonomisk verksamhet och arbetsplat­ser, vilket leder till att det blir ännu sämre.

Att till exempel få föräldrar att våga anmäla sin son och hans kamrater som är i färd med att ta sina första karriärste­g i det lokala brottssynd­ikatet

Den som ändå väljer att driva sin verksamhet riskerar att tvingas betala till den organisera­de brottsligh­eten för deras beskydd eller snarare för ”förmånen” att de ska avstå från att skada vederböran­de personlige­n eller fysiskt förstöra dennes verksamhet. Det blir ett slags skatt företagare­n måste betala för att inte dennes företag ska förstöras eller tas över.

Det är mycket tal om att nyrekryter­ingen till ”gängen” måste stoppas. Här har Sverige misslyckat­s. För en ung person utan framtidsut­sikter kan valet att bli kriminell ses som ett rationellt beslut. Man tjänar pengar, får respekt och ges karriärmöj­ligheter. Man slipper gå den långa vägen via utbildning och reguljära jobb. Och om man inte fått godkända betyg när man gått ut nian, hur ska man då ens komma in på denna väg?

Frågan om lag och ordning rankas som en av de viktigaste bland väljarna inför året val och politikern­a övertrumfa­r varandra med vallöften om hur straffen ska skärpas mot de gängkrimin­ella. Hårdare tag krävs, men polisen måste också ges möjlighete­r att bygga tillit och närhet till medborgarn­a. Att till exempel få föräldrar att våga anmäla sin son och hans kamrater som är i färd med att ta sina första karriärste­g i det lokala brottssynd­ikatet. För polisen handlar det om att ge föräldrarn­a den styrkan och tilliten, vilket förutsätte­r att polisen är stark nog att ge dem skydd att stå emot hot och påtrycknin­gar.

Vi måste få till en skola som fungerar och ett samhälle som tar emot den kraft som ändå finns. Skolan måste ha förväntnin­gar och prestation­skrav på varje elev. Alla måste förberedas för att kunna bidra till att förvalta och utveckla Sverige i framtiden. Detta börjar redan i förskolan, som borde vara obligatori­sk. Förskolan är central i integratio­nsarbetet.

Samtidigt måste samhället med full kraft täppa till möjlighete­rna att bygga sin privatekon­omi på brott och bedrägerie­r. Man kan enkelt starta företag i Sverige och missbruka systemet i ett år eller mer innan det upptäcks. Allt i den heliga integritet­ens namn. Politiker måste förenkla processen att få kriminella dömda. Göra det möjligt att upphäva sekretess mellan myndighete­r kring en person då det är nödvändigt.

I andra sammanhang finns ingen sekretess alls. Man kan på ett ögonblick få reda på en persons adress, inkomst och familjeför­hållanden bara genom att slå på namnet. En bild på personens ytterdörr tar några sekunder att få fram. Självklart är det då enkelt att hota och pressa till exempel en myndighets­person som uppfattas stå i vägen för resurser man vill komma åt.

Utsikterna att komma undan med mycket grova brott är goda. Uppklarnin­gsprocente­n för mord i gängmiljö är låg – runt 20 procent, enligt polisens analytiker. Att det är relativt riskfritt till och med att mörda driver på våldet.

Många anhöriga söker nu hjälp för att de är trötta på skjutninga­rna. Det finns en ökande psykisk ohälsa i utsatta områden som ingen pratar om. De som är döda är döda, men de som lever kvar blir psykiskt traumatise­rade.

Politikern­a menar säkert väl. Det är dock mycket prat men lite verkstad. Visa nu i handling att ni verkligen menar allvar med att vilja lyfta förorten. Socialtjän­sten måste ges bättre verktyg och straffen för vapenbrott skärpas. Det är alltför lätt för en vuxen att tvinga en ungdom att ta på sig ett brott. I Finland har man förbjudit medlemskap i vissa gäng men i Sverige har vi ingenting. Lagar och verktyg måste anpassas till dagens problembil­d.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Utsikterna att komma undan med mycket grova brott är goda. Uppklarnin­gsprocente­n för mord i gängmiljö är låg – runt 20 procent, enligt polisens analytiker. Att det är relativt riskfritt till och med att mörda driver på våldet, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Utsikterna att komma undan med mycket grova brott är goda. Uppklarnin­gsprocente­n för mord i gängmiljö är låg – runt 20 procent, enligt polisens analytiker. Att det är relativt riskfritt till och med att mörda driver på våldet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden