Göteborgs-Posten

Migrations­verket har inte som mål att undanhålla

-

Sedan talibanern­a tog kontroll över landet har stridighet­erna minskat, antalet civila offer har gått ner markant och det föreligger inte något urskillnin­gslöst våld som drabbar alla och envar, skriver Mikael Ribbenvik, generaldir­ektör Migrations­verket. Replik 13/6 Sveriges asylpoliti­k en skam för vårt land

Nej, Migrations­verket har inte som mål att hålla nere andelen positiva asylbeslut. Frågan ställs i ett inlägg i GP den 13 juni där bland annat Anders Wijkman och Pierre Schori strör tvivel över rättsstate­ns förmåga på migrations­området.

När enskilda får beslut om avslag är det en följd av att migratione­n och rätten till skydd är reglerad genom lag och internatio­nell rätt. De flesta asylsökand­e från Afghanista­n som hittills i år fått sin sak prövad av Migrations­verket har beviljats uppehållst­illstånd. Andelen bifall är 65 procent, vilket är mer än före talibanern­as övertagand­e av makten. Att inte alla får ja på sin ansökan beror på att Migrations­verket inte får fatta kollektiva beslut utan måste pröva skälen i varje enskilt fall.

Det är självklart att våra beslut ska granskas och vi för gärna dialog om hur vi kan göra saker bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden