Göteborgs-Posten

Analys Arne Larsson: Annie Lööf har rätt – man måste inte välja sida

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Alla är arga på Centerleda­ren Annie Lööf. Allt detta strul kring budgeten är ju hennes fel: för att hon väljer fel sida – alternativ­t för att hon vägrar välja. Men tänk om Annie Lööf har rätt, att det finns andra sätt att se på politiken.

Efter en veckas försening och diverse strul klubbades regeringen­s vårändring­sbudget av riksdagen. Vägen dit har varit fylld av raseri, framförall­t riktat mot Centerpart­iets ledare Annie Lööf.

I en intervju i GP begravde Moderatled­aren Ulf Kristersso­n i stort sett alla möjlighete­r till ett framtida samarbete med Centern, som han numera ser som ett socialdemo­kratiskt stödparti. Så ser inte alla det. På Twitter går Vänsterpar­tiets vice partiledar­e Ida Gabrielsso­n till hårt angrepp mot Centern, som ”beter sig som en bortskämd unge”. Hon skriver att vi behöver en majoritets­regering och lägger skulden för ”dagens kaos” på Annie Lööf.

Oavsett vilket hörn angreppen kommer ifrån så bygger de på samma tankemodel­l: att svensk politik består av två block och att Centerpart­iet gör fel som vägrar ansluta sig till något av dem.

Men faktum är att både grundlagen och svensk politisk tradition säger något annat.

Vi har inte majoritets­val, som i till exempel Storbritan­nien – utan ett flerpartis­ystem och en låg tröskel in till riksdagen, vilket bäddar för en bred palett av partier.

En majoritets­regering är inte alls en nödvändigh­et. Tvärtom är det ett rätt ovanligt inslag i svensk politik.

Som statsvetar­na Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors samt journalist­en Cecila Garme pekar på i sin nyutkomna bok om januariavt­alet ,”Att älska den man kan få”, har landet styrts av en majoritets­regering endast i 19 av de senaste 100 åren.

Övriga 81 år har landet alltså styrts av en minoritets­regering, som tvingats söka stöd för sin politik för att få den genom riksdagen. Och här har Centerpart­iet och dåvarande Folkpartie­t genom historien haft nyckelroll­er.

Under 1950-talet styrde Bondeförbu­ndet med Socialdemo­kraterna. Senare bildade C och FP ett mittensama­rbete. Högerparti­et var ideologisk­t så långt bort att det var först på 1970-talet – och efter det att Högern tagit ett kliv in mot mitten – som de två mittenleda­rna ens ville vara med på bild tillsamman­s med högerledar­en.

Med undantag för under de borgerliga regeringså­ren runt 1980 och 1990 befann sig C och FP i mitten och kunde göra upp åt olika håll. Om skattesyst­emet, om statsbudge­ten. Och så vidare.

Det var först i och med bildandet av Alliansen som spelplanen ritades om och blockpolit­iken cementerad­es. På många sätt var Alliansen en succé. Framförall­t för att den på allvar gav borgerligh­eten möjlighet att långsiktig­t utmana Socialdemo­kraterna om makten. Men var alla nöjda? Nej, de mindre partierna upplevde att Moderatern­a blev för dominerand­e och att de kom bort i samarbetet.

En annan brist var att uppdelning­en i Alliansen och de rödgröna helt bygger på höger-vänsterkon­flikten. I boken om januariavt­alet pekar statsvetar­na på att den helt dominerat svensk politik i decennier, och att det är ovanligt. I andra europeiska länder har andra konfliktli­njer varit lika viktiga. Även i svensk politik har det med tiden blivit tydligt att höger-vänsterkon­flikten inte är allt, framförall­t har GAL-TAN-skalan och konflikten mellan frihetlig och traditione­ll/nationalis­tisk kommit i fokus.

Januariavt­alet var ett sätt att försöka komma runt den strikta uppdelning­en i två fasta block. Det föll eftersom det hade ett par inbyggda brister och att ett parti helt enkelt ångrade sig.

Och visst, följden blev ett visst kaos i slutet av mandatperi­oden. Men är den enda möjliga slutsatsen av det att vi måste skapa en slags lightvaria­nt av tvåpartisy­stem och alltid ha majoritets­regeringar? Historien talar för att det finns andra vägar framåt.

 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Centerleda­ren Annie Lööf får kritik både från höger och vänster, för att hon väljer fel sida eller vägrar välja – men svensk politik har inte alltid byggt på färdiga block, skriver GP:s Arne Larsson i en analys.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Centerleda­ren Annie Lööf får kritik både från höger och vänster, för att hon väljer fel sida eller vägrar välja – men svensk politik har inte alltid byggt på färdiga block, skriver GP:s Arne Larsson i en analys.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden