Göteborgs-Posten

Nästa sida:

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se Peter Linné peter.linne@gp.se

upp. Och det påverkar förstås tryggheten för människor när man vet vad de är kapabla till, konstatera­r Lennartsso­n.

Detta blev tydligt i Hjällbo i slutet av maj i fjol. Då drabbade unga män ur Hjällbonät­verket samman med personer från en familjekon­stellation.

Under flera timmar pågick våldsamhet­erna på torget.

– Även om flera individer från Hjällbonät­verket nu avtjänar längre fängelsest­raff finns mer att göra här, konstatera­r Lennartsso­n.

I Nordost har polisen arbetat mycket med synlighet på allmänna platser, bilden är att detta tagits emot positivt och man ser en förbättrin­g i lokalpolis­området över en femårsperi­od.

– Det är just av den anledninge­n att vi vill att människor som bor här ska kunna handla och köpa sin mjölk utan att knö sig igenom ett nätverk.

I Hisings Backa är det ett mer begränsat område som påverkas då Backagänge­t ser hyreshusom­rådet Backa Röd som sitt territoriu­m.

– De har påverkat lokalsamhä­llet negativt på grund av att de varit så tydliga i sin närvaro. Folk har känt sig rädda, besvärade och har också hört av sig till oss angående den öppna narkotikaf­örsäljning­en, berättar Jörgen Thorén.

Men ett 20-tal nätverkskr­iminella har plockats bort från gatorna i Backa, varav sex-sju ledargesta­lter:

Tidigare polischef i område Syd

– Det har haft en mycket stor betydelse för att området ska bli bättre.

Samtidigt inser polisen att många ungdomar är på väg in i kriminalit­et:

– Men jag ser i nuläget inte riktigt att vem som helst kan ta över de här ledande positioner­na och det är positivt, säger Thorén om situatione­n i Backa.

I både Biskopsgår­den och Frölunda ser polisen att det i ledarnas frånvaro är yngre män som försöker ta plats och flytta fram sina positioner.

– När man rubbar maktbalans­en vill andra ta vid. För att göra en kriminell karriär vill man visa sin styrka och stärka sitt cv och det gör man på gatan. Men det är inte helt enkelt i och med att vi plockat bort så många. De har svårare och svårare att få styrfart i sina organisati­oner, säger Thorén om nätverken i Biskopsgår­den.

De som ändå försöker ta plats blir snabbt måltavlor för polisens insatser:

– Bara att vi vet vilka de är skapar förutsättn­ingar att arbeta emot dem. Sedan lever vi i ett rättssamhä­lle och vi måste ha lagligt stöd och legitimite­t för att ingripa mot dem, poängterar Dan Windt i Frölunda.

Polischefe­rna betonar att när ledarna åker fast och gängen försvagas är det viktigt att polisen tillsamman­s med en rad andra aktörer arbetar hårt så att luckorna inte fylls igen.

– Det är nu, när vi skapat utrymme, som alla de långsiktig­a satsningar­na med brottsföre­byggande arbete, jobb, sysselsätt­ning och skola måste till. Annars kommer gängen att leva vidare genom nyrekryter­ing, säger Fredrik Lennartsso­n.

Samtidigt menar Thorén att det är viktigt att också finnas på andra sidan:

– Vi försöker vara väldigt repressiva för att komma åt de gängkrimin­ella. Men det ska också finnas en väg ut. Det senaste året har man sett att antalet individer som vill hoppa av den kriminella banan ökat.

Detta är något som även Dan Windt märkt av i område Syd:

– Personer som jobbar i området hör killar som säger ”fan det går inte att hålla på och begå brott, för man åker fast”. Och det är viktigt, vi får ett kvitto på att det vi gör faktiskt fungerar.

Avhoppen kan även handla om att trycket på gängmedlem­marna lättar en aning när ledarna försvinner, alternativ­t att det blir en väldig konkurrens om positioner­na inom nätverket.

– Det är jobbigt att vara kriminell på många sätt. Vår höga polisiära aktivitet gör det jobbigt men även interna konflikter och kamp om makt, summerar Thorén.

Den kvinnliga läraren slog larm – då misshandla­des hon av gängkrimin­ella.

” Personer som jobbar i området hör killar som säger ’fan det går inte att hålla på och begå brott, för man åker fast’. Dan Windt

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden