Göteborgs-Posten

Naturen kan få ett eget Parisavtal före årets slut

-

Djur och växter dör ut snabbare än på tio miljoner år – men kampen för att rädda den biologiska mångfalden går trögt. Ett toppmöte om frågan har skjutits upp tre gånger men flyttas nu från Kina till Kanada.

Upp till en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning på grund av miljöförst­örelse, spridninge­n av invasiva arter och klimatförä­ndringar. Utdöendet går snabbare än vad det har gjort under de senaste tio miljoner åren.

Förhoppnin­gen är att det ska förändras om den biologiska mångfalden skyddas genom ett globalt ramverk, på samma sätt som Parisavtal­et har gett världens klimatarbe­te en skjuts framåt.

En central del i förslaget är ett globalt mål att skydda 30 procent av världens land-, vatten- och havsområde­n före 2030. Dessutom ska åtgärder vidtas för restaureri­ng av försvagade ekosystem. Men annars har FN-förhandlin­garna för att ta fram ett utkast till avtal hittills gått ganska trögt, bland annat på grund av svårighete­r att komma överens om hur den slutliga planen ska finansiera­s.

En stridsfråg­a är finansieri­ng till fattigare länder som upplever de allvarliga­ste effekterna för den biologiska mångfalden. Länder från Afrika, Syd- och Centralame­rika har begärt minst 100 miljarder dollar per år – samma summa som rika länder har lovat för att hjälpa mindre utvecklade länder att anpassa sig till klimatförä­ndringarna.

Det befintliga utkastet är späckat med parenteser på nästan varje rad, vilket betyder att det inte råder enighet kring de nuvarande formulerin­garna.

Det knackiga läget innebär att förhandlar­e från närmare 200 länder samlas på ett extrainsat­t möte i Nairobi i Kenya den här veckan för att försöka komma framåt i arbetet. Tanken är att det globala avtalet ska kunna antas vid FN-konferense­n

COP15 – som dock har skjutits upp tre gånger på grund av pandemin.

Oroliga röster har höjts för att förseninga­rna skadar ansträngni­ngarna för att skyndsamt försöka bevara den biologiska mångfalden.

Men nu meddelar FN att toppmötet ska hållas i Montreal i Kanada 5-17 december i stället för i Kunming i Kina som var ursprungsp­lanen. Konferense­n väntas locka tusentals regeringsf­öreträdare, forskare, miljöaktiv­ister och journalist­er.

”Det finns ett akut behov för internatio­nella partner att stoppa och vända den oroväckand­e förlusten av biologisk mångfald som pågår över hela världen”, skriver Kanadas miljöminis­ter Steven Guilbeault i en kommentar och fortsätter:

”Med upp till en miljon arter som för närvarande riskerar utrotning har världen inte råd att vänta längre på globala åtgärder för att skydda naturen.”

Det finns ingen offentlig förklaring till varför mötet flyttas men Kina har fortsatt strikta pandemireg­ler för människor som reser in i landet.

Kritik har också riktats mot Peking som värd, delvis på grund av förseninga­rna och bristen på tydliga besked men också delvis på grund av oro över landets restriktio­ner mot civilsamhä­llet, minoritets­grupper och medier.

Kina kommer dock att behålla rollen som ordförande för COP15.

"Det finns ett akut behov för internatio­nella partner att stoppa och vända den oroväckand­e förlusten av biologisk mångfald Steven Guilbeault

Kanadas miljöminis­ter

 ?? BILD: MICHAEL PROBST ?? En humla landar på en vallmoblom­ma.
BILD: MICHAEL PROBST En humla landar på en vallmoblom­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden