Göteborgs-Posten

S vill införa språkkrav för uppehållst­illstånd

- Andreas Sjölin

Regeringen vill införa språkkrav och krav på kunskap om det svenska samhället för att få permanent uppehållst­illstånd, meddelar integratio­ns- och migrations­minister Anders Ygeman (S).

– Vi har alldeles för många som bor i Sverige som har bristande språkkunsk­aper och bristande kunskaper om det svenska samhället. Ska du bo här, så behövs det, säger han på en presskonfe­rens.

Sedan juli 2021 måste den som beviljas permanent uppehållst­illstånd i Sverige uppfylla särskilda krav om bland annat försörjnin­g. Nu föreslås kraven skärpas ytterligar­e och innefatta tester i svenska och samhällsku­nskap.

Förslaget är inte till för att färre personer ska få uppehållst­illstånd, även om det kan väntas ha den effekten, säger Anders Ygeman (S).

– Det är klart att sätter man ribban så här högt så kommer färre att få permanent uppehållst­illstånd. Men det här handlar om att de som vill bo i Sverige ska veta vad som gäller.

Hur testerna ska gå till är oklart, men regeringen önskar att de kan genomföras i ett och samma prov. En utredare ska bedöma vilka myndighete­r som är lämpliga att ansvara.

Kraven för svenska föreslås motsvara nivå C på SFI, vilket innebär ganska hög förmåga att prata, lyssna, läsa och skriva svenska i ”vanliga situatione­r” i vardags-, studieoch arbetsliv.

I samhällsku­nskap finns inte motsvarand­e nivåer som för språkkunsk­ap utan där ska utredaren göra en bedömning av vad som är lämpligt.

– Jag tror att man tidigare har tänkt att, genom att ha SFI, att de allra flesta tillgodogö­r sig de här kunskapern­a även utan prov. Men det har visat sig att för få gör det, säger Anders Ygeman (S).

Barn eller väldigt gamla personer som inte kan förväntas lära sig det som behövs föreslås undantas från de nya reglerna.

2019 tillsatte regeringen en utred

ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

ning om liknande, men skarpare, krav för att bli svensk medborgare. Förslaget har varit på remiss och är nu på beredning.

Maria Malmer Stenergard, migrations­och socialförs­äkringspol­itisk talesperso­n (M) är inte imponerad av åtgärden:

”Socialdemo­kraterna gör återigen det de är bäst på och tillsätter en utredning när det som behövs är konkreta förslag. Hade S menat allvar hade de kunnat rösta ja till det lagförslag som vi lade på riksdagens bord för ett år sedan. Språket är en avgörande del för integratio­nen”, säger hon i en skriftlig kommentar.

 ?? ?? Integratio­ns- och migrations­minister Anders Ygeman (S).
Integratio­ns- och migrations­minister Anders Ygeman (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden