Göteborgs-Posten

Statens institutio­nsstyrelse har gått upp i stabsläge

- Jan Samuelsson

Statens institutio­nsstyrelse (Sis) har svårt att få tag på personal. De har samtidigt många vårdkrävan­de ungdomar och har lokalprobl­em. Verksamhet­en går därför upp i stabsläge och antalet vårdplatse­r minskas.

Efter bråk och skadegörel­se på Sis-hem under våren är några av dem i akut behov av renovering. Flera placerade ungdomar har ett extraordin­ärt stort vårdbehov och några avdelninga­r har därför reducerad kapacitet. Myndighete­n har dessutom svårt att rekrytera tillräckli­gt många medarbetar­e med rätt kompetens.

– Vi har en ganska komplex verksamhet och måste differenti­era vården och behandling­en. Vi blandar absolut inte till exempel flickor och pojkar, eller skolplikti­ga och icke-skolplikti­ga. Vi kan inte sätta vem som helst att vårda barnen och ungdomarna, säger Stefan Hell Fröding som är pressekret­erare på Sis.

Problemen med personal, lokaler och vårdbehov har skapat en situation där myndighete­n har platsbrist och måste ompriorite­ra. För att underlätta detta arbete har myndighete­n gått upp i stabsläge, vilket innebär att ompriorite­ringsarbet­et utförs av en grupp på staben.

Socialtjän­ster ska kontaktas för att se om myndighete­n om möjligt kan lämna ifrån sig barn och ungdomar som bedöms vara utskrivnin­gsklara och är redo för vård på öppen avdelning. Missbruksv­ården efterfråga­s tio procent mindre än tidigare, så det finns en överkapaci­tet

som kan komma att utnyttjas genom att man placerar myndiga ungdomar med missbruksp­roblem på LVM-hem.

– Vi har också många gängkrimin­ella placerade hos oss men de berörs egentligen inte av det här läget eftersom de alltid prioritera­s, säger Stefan Hell Fröding.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Sis har svårt att få tag på personal med rätt kompetens.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Sis har svårt att få tag på personal med rätt kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden