Göteborgs-Posten

Finansmini­stern uppmanar företag att hålla nere vinster

- Olle Lindström

Företagen måste hålla igen på vinsterna, och facken får inte kräva för höga löner. Det är finansmini­ster Mikael Dambergs (S) önskan för att inflatione­n inte ska dra iväg ytterligar­e, men inget han råder över. – Nej, vi kan inte bestämma över allt, men jag kan vara tydlig med vad som väntar om vi inte hanterar det här på ett ansvarsful­lt sätt.

Tuffare tider väntar. Så kan regeringen­s nya ekonomiska prognos sammanfatt­as. Och risken är snarare att det blir värre än så.

– Utsikterna framåt ser inte ljusa ut, säger Mikael Damberg på en pressträff.

Stigande inflation och efterfölja­nde räntehöjni­ngar gröper ur hushållens plånböcker. Det väntas dämpa aktivitete­n i ekonomin påtagligt i år och nästa år, enligt finansdepa­rtementets nya prognos. Och det har gått fort.

Det är en ordentlig nedskrivni­ng av tidigare bedömning från i våras. BNP bedöms nu öka med mer måttliga 1,9 procent i år, jämfört med april-bedömninge­n på 3,1 procent.

Även arbetsmark­naden ser lite dystrare ut, även om huvudscena­riot fortfarand­e är att arbetslösh­eten fortsätter att sjunka något. Mikael Damberg lutar sig i den bedömninge­n mot att näringsliv­et trots allt fortfarand­e är hyfsat optimistis­kt och har anställnin­gsplaner. Men visst, verklighet­en kan bli sämre.

– Det finns orosmoln som gör att det kan bli sämre, säger Damberg.

Inflatione­n och räntehöjni­ngarna är ett stort spöke för prognosmak­arna nu. Det finns inget riktigt färskt i ekonomerna­s minne att luta sig emot. Ukrainakri­gets utveckling och påverkan på energipris­erna är dessutom högst osäker.

Den stora lönerörels­en, som börjar i höst, kan bli avgörande för inflatione­ns utveckling framöver. Och finansmini­stern riktar en uppmaning till fack och arbetsgiva­re att ta ansvar. Om inte:

– Då blir det högre inflation, då blir det högre räntor, vi får en sämre ekonomisk utveckling, säger Damberg.

LO-basen Susanna Gideonsson varnar för en giftig cocktail – lågkonjunk­tur parat med hög inflation.

Är du orolig för en inflations­spiral?

– Det skulle inte vara bra för LO:s medlemmar om vi hamnar i en inflations­spiral där löneökning­arna äts upp av inflatione­n.

– Mitt ansvar i regeringen är riktade insatser till dem som inte kan hantera det här på annat sätt, de fattigaste barnfamilj­erna, i dag har vi en omröstning om pensionern­a, fortsätter Damberg.

I Storbritan­nien strejkar 50 000 tågarbetar­e den här veckan för rejält högre löner som kompensati­on för den ovanligt höga inflatione­n, det vill samma situation som skulle kunna uppstå i Sverige.

– Jag tänker inte ha någon som helst uppfattnin­g om vilka lönenivåer som fack och arbetsgiva­re landar på. Det är parternas förhandlin­gsrätt. Jag kan bara konstatera att under de senaste decenniern­a så har svenska löntagare fått riktiga löneökning­ar, reallöneök­ningar, i princip varje år, säger Mikael Damberg.

” Det finns orosmoln som gör att det kan bli sämre Mikael Damberg (S)

Finansmini­ster

Konjunktur­institutet konstatera­r att det saknas ungefär 30 miljarder kronor i statsbudge­ten kommande tre år. Regeringen­s bedömning är att kommunerna kommer att få svårare att få ekonomin att gå ihop när inflatione­n drar iväg. Damberg vill inte direkt säga om det måste till besparinga­r i statsbudge­ten eller skattehöjn­ingar.

– Det blir en viktig valfråga där partierna också måste se till att resurser faktiskt tillsätts till skolan, sjukvården och äldreomsor­gen, säger Damberg.

Han har under våren talat om en slags beredskaps­skatt, riktad mot de rikaste, för att finansiera satsningar­na på försvaret.

Om det ska ses som ett vallöfte, vill han inte svara på, valmanifes­tet kommer närmare valet.

Det är viktigt att politiken håller i tyglarna nu och inte lovar för mycket till alla, något som i stället kan driva på inflatione­n, utan i stället riktar tillfällig­a och träffsäkra åtgärder mot ekonomiskt svaga grupper för att mildra effekterna av prishöjnin­gar, enligt Damberg.

– Fördelning­spolitiken har fått en liten renässans här.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Finansmini­ster Mikael Damberg presentera­r regeringen­s nya ekonomiska prognos vid en pressträff.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Finansmini­ster Mikael Damberg presentera­r regeringen­s nya ekonomiska prognos vid en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden