Göteborgs-Posten

Priset på bostadsrät­ter fortsätter att sjunka

- Rebecka Adin rebecka.adin@gp.se

I maj sjönk priset på bostadsrät­ter med närmare två procent i Göteborg. Och halvvägs in i juni är fallet det dubbla. Samtidigt syns en viss ökning på villamarkn­aden.

I april syntes en svag ökning på 0,1 procent av bostadsrät­tspriserna i Göteborg, men i maj vände det och priserna på bostadsrät­ter Göteborg sjönk med 1,9 procent, enligt Valueguard­s prisindex Hox. I Sverige generellt sjönk priset på bostadsrät­ter med 2,1 procent. Och nedgången i storstäder­na fortsätter halvvägs in i juni. I Stockholm sjönk priset på bostadsrät­ter med 3,3 procent och i Göteborg med 3,9 procent, jämfört med hela maj. Däremot ökade priset på villor i Göteborg med 0,3 procent samma månad, från att ha gått nedåt sedan i mars. Det sticker ut jämfört med de övriga storstäder­na Stockholm och Malmö, där villaprise­rna sjönk med 3,2 procent respektive 1,4 procent. I Sverige som helhet minskade villamarkn­aden med 1,3 procent.

Att villaprise­rna ökat marginellt i just Göteborg kan vara en tillfällig­het, menar Emma Persson, privatekon­om på Länsförsäk­ringar.

– Villaprise­rna tar lite längre tid på sig att reagera på förändring­ar. Det kan finnas lokala skillnader i utbud och efterfråga­n som gör att det påverkar priserna, säger hon.

– Men med tanke på hur prognosen för räntorna ser ut just nu och att vi ännu inte ser att det faktorer som påverkar inte kommer gå över i närtid, så kommer vi se påverkan på bostadspri­serna brett över hela landet.

Men även om priserna ser ut att fortsätta dala, är det inte läge att vänta för den som planerar att köpa en bostad, menar Emma Persson.

– Många avvaktar säkert nu för att det ska gå ner ännu mer. Jag uppmanar till att ha det långa perspektiv­et i åtanke och göra ett köp om man har behov av en bostad, säger hon.

Sommaren är en generellt sett lugnare period på marknaden men utbudet av bostäder är högt, vilket enligt Emma Persson kan tyda på att det är många som inte får sålt till det pris de vill. Och för den som ska sälja för att köpa nytt är rådet att sköta affärerna i närtid.

– Ett sätt för att känna sig tryggare är att sälja innan du köper. Så länge man säljer och köper i hyfsat närtid är man inte beroende av upp och nedgångar på samma sätt, säger Emma Persson.

Trots nedgången i prisutveck­lingen är det inga dramatiska förändring­ar som sker, menar Emma Persson. Snarare är det en avkylning och en avmattning av en tid av rejäla prisuppgån­gar.

– Det är en ny tid just nu. Man måste ha rätt förväntnin­gar, säger hon.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden