Göteborgs-Posten

Olivia köpte lägenhet i mars – nu rasar priserna

- Rebecka Adin rebecka.adin@gp.se

I mars köpte Olivia Pernefors och hennes sambo en trerummare i centrala Göteborg. Tre månader senare står bostadsmar­knaden inför en våg av räntehöjni­ngar och sjunkande priser. – Gudars vad det vände snabbt, säger hon.

Det skakar på bostadsmar­knaden. Under de första två veckorna i juni sjönk priset på bostadsrät­ter i Göteborg med närmare fyra procent enligt Valueguard­s prisindex Hox. Samtidigt har det blivit dyrare att låna pengar för att köpa en bostad när räntorna går upp. Utbudet blir större när färre får sålt till det priset de vill ha och försäljnin­garna tar längre tid, och konkurrens­en om köparna blir hårdare.

I mars slog Olivia Pernefors och hennes sambo till på en trerummare i Bagaregård­en, efter att ha vunnit en budgivning mot flera andra som varit och tittat på lägenheten.

– Den såldes på förhand, såklart. Man letade ju mycket på mäklarnas egna sidor efter objekt innan de ens kommit ut på Hemnet, säger Olivia Pernefors.

Då var bostadsmar­knaden het. Lägenheter de var intressera­de av försvann från bostadssaj­ter innan visningsda­tum. Att hitta en framtida drömbostad blev en tuff kamp för paret som tidigt hade bestämt sig för en budget som inte fick spricka.

– Det var mycket det som gjorde att vi också förlorade många budgivning­ar. Vi hade ju ett tak där vi inte kunde bjuda över, säger Olivia Pernefors.

Sedan 18-årsåldern har hon sparat till att kunna köpa en första lägenhet. Sambon har en bostadsrät­t sedan tidigare.

Tillsamman­s fick de ihop till en insats som skulle täcka de nödvändiga procenten för att sedan kunna låna till resten. Och under hösten 2021 började sökandet efter en ny bostad ta fart på allvar.

– Vi har tänkt på detta i flera år. Att vi vill köpa lägenhet när vi pluggat färdigt. Det var inget snabbt beslut, säger Olivia Pernefors.

Till slut blev det deras tur.

Köpet av lägenheten i Bagaregård­en höll budget och de vann budgivning­en mot flera andra spekulante­r. Men tillträdet är först i augusti, så Olivia Pernefors och hennes sambo har snällt fått vänta med att flytta in.

Under tiden har det ekonomiska läget i Sverige drastiskt förändrats. Månaden efter att paret skrev på kontraktet på den nya lägenheten beslutade riksbanken om att höja reporäntan över noll procent för första gången sedan 2014, och bankerna har följt efter och höjt räntorna på bolån.

Statistisk­t har hushållen i Sverige varit mer benägna att välja rörlig ränta på sina bolån. Men i mars 2022 var det, enligt SCB, bara 34 procent av hushållen i Sverige som valde att inte binda sina räntor. Det är den lägsta nivån sedan början av 2000-talet.

För Olivia Pernefors och hennes sambo blev plötsligt utgångsläg­et inte som planerat.

– Vi får inte binda våra räntor förrän i augusti när vi flyttar in, så det blev ju problem redan där. Men vi har gjort en budget för räntehöjni­ng. Det är bara att inse att boendekost­naden kommer bli högre och då får man ju anpassa sig, säger hon och fortsätter:

– Tack gode gud håller vår kalkyl för några procent högre ränta.

Samtidigt som köpet av den nya lägenheten är klappat och klart står också paret på andra sidan om staketet. Sambons bostadsrät­t där de bor idag ska säljas. Planen var att sälja direkt när de köpt en ny lägenhet. Men eftersom tillträdet till den nya blev först i augusti valde de att vänta och tacka nej till intressera­de spekulante­r.

I maj släppte de sambons lägenheten till försäljnin­g, men intresset har varit svalt. Några har varit och tittat, men inga budgivning­ar har dragit igång.

– Vi trodde vi skulle få sålt den på två veckor, men där hade vi kanske en naiv bild av hur det fungerar att köpa bostad från hur det var när vi köpte själva. Allt vände ju liksom över en natt, säger Olivia Pernefors.

Prislappen för den nya lägenheten blev omkring 20 procent högre än vad den var värderad till. Att prisutveck­lingen nu ser ut att dala nedåt för bostadsrät­ter, är något som Olivia Pernefors menar får bli ett senare bekymmer.

– Vi sitter lugnt i båten och hoppas att gå plus minus noll om vi skulle sälja. Det enda man lärt sig är att framtiden inte går att utvisa. Nu har vi ju hittat en lägenhet vi trivs i och det värdet finns ju för oss, säger hon.

"Tack gode gud håller vår kalkyl för några procent högre ränta

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? I dag ser bostadsmar­knaden i centrala Göteborg helt annorlunda ut än för tre månader sedan.
BILD: ROBIN ARON I dag ser bostadsmar­knaden i centrala Göteborg helt annorlunda ut än för tre månader sedan.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Olivia Pernefors och hennes sambo köpte lägenhet i mars. Nu har de svårt att få den gamla lägenheten såld.
BILD: PRIVAT Olivia Pernefors och hennes sambo köpte lägenhet i mars. Nu har de svårt att få den gamla lägenheten såld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden