Göteborgs-Posten

Ändrad utsläppsha­ndel ”stort steg för klimatet”

- Wiktor Nummelin

Medelväg eller bara urvattnat? Majoritete­ns kompromiss blir hur som helst EU-parlamente­ts linje i kampen om att förändra handeln med utsläppsrä­tter. Nu väntar hårda förhandlin­gar med medlemslän­derna.

Ansvarige tyske ledamoten Peter Liese andades ut med lättnad när resultatet blev klart vid 15-tiden i går.

– Äntligen fick vi till det. Vi tar ett stort steg för klimatet, men skyddar också arbetstill­fällen, sade Liese sedan det liggande kompromiss­förslaget röstats igenom med 439 röster mot 157.

För två veckor sedan slutade samma omröstning i moll sedan Liese inte lyckats förankra alla mindre uppgörelse­r på förhand. Den socialdemo­kratiska partigrupp­en valde då att rösta ned hela paketet, vilket följdes av ömsesidigt bittra ord mellan de olika partigrupp­erna.

I förra veckan kom dock socialdemo­krater, kristdemok­ratiskt konservati­va och liberaler överens om en ny linje, som bland annat innebär att den fria tilldelnin­gen av utsläppsrä­tter ska fasas ut till år 2032, i stället för 2034.

Minskandet av antalet utsläppsrä­tter ska därtill ske enligt en trappstegs­modell: med 4,4 procent från år 2024, 4,5 procent från 2026 och 4,6 procent från 2029.

”Det innebär höjda klimatambi­tioner samtidigt som vi ser till att vi ställer om utan att stänga ner. Ännu viktigare att vi inte bara sätter upp

overkliga mål, utan säkerställ­er att vi faktiskt kan genomföra dem”, kommentera­r svenska ledamoten Jessica Polfjärd (M) på Twitter.

Kollegan Jakop Dalunde (MP) gläds över att resultatet i alla fall blev bättre än det verkade under röstandet för två veckor sedan.

– Men jag är ändå inte nöjd, för den här politiken är inte i linje med vad vetenskape­n säger att krävs för att hålla temperatur­ökningarna till 1,5 grader, säger Dalunde.

EU-parlamente­ts linje ska nu jämkas samman med det som EU:s medlemslän­der kan enas om vid ett klimatmini­stermöte i Luxemburg nästa tisdag. Dalunde oroas över att länderna – inklusive Sverige – ska försöka vattna ur EU-kommission­ens förslag ytterligar­e ett snäpp.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL SOHN ?? Rök stiger från en fabrik i Tyskland. EU-parlamente­t har nu beslutat om sin linje för hur handeln med utsläppsrä­tter ska se ut i framtiden.
ARKIVBILD: MICHAEL SOHN Rök stiger från en fabrik i Tyskland. EU-parlamente­t har nu beslutat om sin linje för hur handeln med utsläppsrä­tter ska se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden